Сьогодні День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей.Передумовою до розстрілів була відверта брехня про участь євреїв у мінуванні та вибухах на Хрещатику, внаслідок яких загинуло чимало солдатів і офіцерів вермахту. Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 чоловік. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, загинуло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів у 1943 році.

До цієї трагічної дати в бібліотеці нашого закладу організовано книжкову виставку " Бабин яр - забуттю не підлягає!"


День Європи


З 2003 року третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
Україна - єдина держава не член ЄС, в якому на державному рівні відзначається День Європи.
Для українців це особливий день, який святкується в усіх великих та маленьких містах та селищах.
Цьогоріч День народження Європейського Союзу - 70-ту річницю з дня підписання Шаманської декларації, святкують в онлайн-форматі через пандемію коронавірусу.

Однак всі урочистості з нагоди Дня Європи не скасовуються - їх проведуть в онлайнформаті.


Міжнародний день сім'ї

Сьогодні, 15 травня, вся країна відзначає Міжнародний день сім'ї – день наших з Вами родин.
Сім´я, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації.
Саме в сім´ї, дитина отримує перші уроки любові до батька, матері, до своєї Батьківщини, набирається сил і натхнення, які допомагають їй впродовж всього життя долати життєві труднощі, досягати вершин і отримувати великі перемоги.
Тож дозвольте побажати Вам і Вашим рідним міцного здоров'я, щастя та непохитної твердості родинних стосунків.
Зі святом Вас і ваші родини !
Нехай у Вас все буде добре!!!

День святого Миколая

9 грудня – одна із найочікуваніших дат у році, день, перед яким усі дітлахи намагаються бути якомога чемнішими – свято Миколая.
В цей день діти знаходять під подушкою омріяні подарунки .
В нашій шкільній бібліотеці до цього дня підготовлено виставку.

Огляд літератури " Шляхами правових знань"

Сьогодні в актовому залі нашої школи в рамках проведення тижня права була проведена конференція на правову тематику.



До участі в заході долучилисяучні 8 та 9 класів.
Конференція стала майданчиком для отримання інформації, обміну знаннями .
В кінці заходу бібліотекар школи ознайомила учнів з літературою, яка була представлена в книжковій виставці " Шляхами правових знань".



Зустріч із видатними землячками

29 листопада 2019 року в нашій школі відбулася цікава зустріч із видатними землячками.
На гостину до учнів завітали: відома українська письменниця, член американських організацій «Alaska Writers Guild» та «49 Writers» - Тетяна Брукс та талановита художниця-ілюстратор, автор поетичних збірок,член Національної спілки письменників України- Катерина Вербівська.
Цікаво і невимушено гості розповіли про свої перші літературні спроби, історію написання книжок, про те що надихає їх на творчість. Дотепно відповіли на численні дитячі запитання і, звичайно, читали свої нові вірші, уривки з написаних книг, які не залишили байдужими ні дітей, ні дорослих.





Наприкінці зустрічі шановні гості подарували свої книги з автографами, поповнивши фонд шкільної та селищної бібліотеки новими виданнями.
Інтелектуальна гра - конкурс знавців української мови
" Мово українська, мово солов’ їна"
Моя ти пісне калинова,
Моя ти зіронько свята!
Живи, цвіти, вкраїнська мово,
Зціляй і душу, і вуста.
Своєю паростю гінкою
Вростай у різнобарв'я мов,
Буди всесильною рукою
В серцях і ніжність, і любов!

Мова – духовний скарб нації. Вона є найголовнішою ознакою народу, що дає йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію.
Молодші читачі нашої бібліотеки взяли участь в заходах, присвячених Дню української писемності та мови. Учні 3-Б та 3-В класів разом із класоводами Міняйло Н.М, Нос Л.В. та бібліотекарем Продан А.В., змагалися в інтелектуальній грі знавців української мови. На початку гри діти дізналися про історію свята та роль слова в житті людини, читали вірші про українську мову, потім виконували різноманітні завдання конкурсу , передивилися презентацію “9 листопада -день української писемності та мови”, співали разом пісню “Я маленька українка!”











До свята бібліотекар оформила книжкову виставку “Мово моя українська, батьківська, материнська” та провела огляд літератури.

Інтелектуальна Гра « Найкращі читачі»

/Files/images/IMG_5322.JPG 16 жовтня 2019 року бібліотекарем школи Продан А.В була проведена інтелектуальна гра « Найкращі читачі». Складалася вона з декількох етапів, на кожному з яких були завдання різних рівнів складності. У змаганні взяли участь три команди: 4- А класу " Барвінки", 4-Б класу " Книголюби" та 4-В класу "Кобзарики",які завітали у країну Знайок. Це була не просто інтелектуальна гра, а справжня битва розуму, сміливості,артистизму та винахідливості. /Files/images/IMG_5281.JPG /Files/images/IMG_5282.JPG/Files/images/IMG_5275.JPG/Files/images/IMG_5283.JPG У запеклій грі інтрига трималася до останнього моменту - оголошення переможців. За результатами набраних балів переможцем стала команда 4-Б класу " Книголюби", яка продемонструвала відмінну інтуїцію, неабияку кмітливість.Дві інші команди набрали одинакову кількість балів і розділили між собою другі місця.

Творчий конкурс «Книга власними руками»

Рейд – перевірка стану збереження шкільних підручників

Навчити школярів любити книгу, піклуватися про неї – завдання всіх педагогів та бібліотекаря школи. Виховання бережливого ставлення до книги не лише економічна потреба суспільства, а, насамперед, формування особистості. З метою виховання відповідального та дбайливого ставлення до навчальної літератури, поваги до праці людей, які їх створюють, в рамках проведення місячника бібліотеки , було проведено загальношкільний рейд-перевірку підручників «Підручник – твій вірний друг і порадник, бережи його!».
Було виявлено, що більшість школярів підтримують належний стан підручників, дотримуються правил поводження з книгою, можуть надати «першу допомогу» зіпсованому підручнику. В ході перевірки було також з’ясовано, що деякі учні не мають закладок,їх книжки потребують ремонту, вони мають не обгорнуті підручники. Таких учнів , на перший раз, попереджено та дано вказівку привести книги в належний стан.

Подорож «Казковий світ бібліотеки»


Для учнів 6-х класів, згідно плану проведення місячника бібліотек, було проведено екскурсію до селищної бібліотеки.

Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг, газет та журналів. До послуг читачів: абонемент, читальний зал,центр вільного доступу до мережі Інтернет.





Казкове поле чудес

Мета. Розвивати пам’ять, кмітливість, виховувати любов до книг, бережне ставлення до них. Вчити поважати добро і правду, боротися зі злом і кривдою. Хід вікторини Існує книг багато на землі. Вони цікаві, мудрі, гарні. Та кожен з нас, дорослий чи малий, Всяк казочку читати полюбляє. Казка – це світ чарівний та незвичний, Казка – це диво, сповнене краси. Поринуть в казку, це ж бо так цікаво, Це справді свято, радість для душі. У казці звірі мову мають, Дерева розмовляють, мов живі. Добро і правда завжди зло долають, Тому і люблять казку діти всі. Діти, а ви любите читати казочки? А зараз ми перевіримо чи уважно ви читаєте казки. 1. Відгадайте слова, які означають назви казок і водночас імена головних героїв. Служив у багачів 25 років, заробив три мідні гроші та й пішов у путь – дорогу, куди очі світять.
Обідають, то вона оце шматочок у рот, шматочок у рукав; ложку у рот, ложку у рукав.
Взяв двох богатирів, як здавив до купи, так маслаки з них і посипалися.
Є чоловік у Києві над Дніпром. Як затопить хату, то дим аж під небесами стелиться, а як вийде на Дніпро, мочити кожі, то не одну несе, а дванадцять разом.
Маленький дідок, сам зморщений, а борода зелена аж по коліна.
Гарна жінка була, та тільки на язик швидка. Що не скаже чоловік, усе своїм язиком розплеще.
Із хати виходить дівчина з коромислом: та така гарна, така гарна! Тільки, що кривенька трішки.
Його дав Бог. І ріс він не по роках, а по годинах росте, як з води йде. За вісімнадцять годин, як вісімнадцять років виріс.
Вона іде і їде; гола і у сорочці, з гостинцем і без.
Він по коробу метений і на яйцях печений; зміг від баби утекти і від діда утекти.
Про нього говорять, що він «вражого батька син» і що «нас всіх поїсть»
Біла вона, як сніг. І волосся, і лице так, як папір.
Жила вона із ведмедем. Та за три дні встигла і трьох хрещеників охрестити, і цілий вулик меду з’їсти.
Купили її на базарі. За три дні вижили з дому двох синів і бабу, на четвертий – утекла від дідового ножа . потім проганяли її і зайчик, і ведмідь, і вовк, і лисиця, та не прогнали. І тільки неборак її провчив.
2.«Відгадайте загадку» 1. Хто с хвостиком і з вушками? В кого лапки з подушками? Як ступа, ніхто не чує, Тихо, крадучись, полює. «Кіт у чоботях» Ш.Перро) 2. До школи прямує хлопчик дерев’яний. Чомусь потрапляє у цирк полотняний. Відома ця книжка тобі, чи не так? В пригодах яких побував цей хлопчак? «Золотий ключик» О.Толстой) 3. Має клешні й довгі вуса Я і сам його боюся, Бо щипає мов гусак. Ну а звуть щипаку… (Рак. «Зайчикова хатка») 4. Хоч у нього й шуба є, Та як холод настає Він не їсть тоді, не п’є А у лігво спать лягає. (Ведмідь) 3.«Назвіть казки за ілюстраціями до них.» Заздалегідь на дошці приготовані ілюстрації до казок. По черзі учням показують ілюстрації і дають завдання: - Назвати до якої казки належить дана ілюстрація?

«Хто багато читає, той багато знає», «Книжка вчить, як на світі жить», – кажуть в народі. І це правда, адже книжка відповідає на безліч запитань і сама вміє запитувати. То ж читайте! Хай не буде у вас жодного дня, щоб ви не прочитали бодай однієї сторінки з нової книги.

Читайте, читайте, читайте!!!

Підсумок гри. Відповіді. 1. Козак мамалига 2. Царівна – Жаба 3. Чабанець. 4. Кирило Кожум’яка. 5. Ох. 6. Язиката Хвеська 7. Кривенька качечка 8. Іван Богданець 9. Семеліточка 10. Колобок 11. Пан Коцький 12. Сніжниця 13. Лисичка – кума 14. Коза – Дереза

Свято казки « Казка вигадка та в ній щось повчальне -зрозумій!»

24 жовтня 2019 року проведено цікаве і повчальне свято казки " Казка вигадка та в ній щось повчальне зрозумій!"
І знову казки полонили маленькі дитячі серця, які так довіряють їм, люблять поринути у дивний казковий світ – мрій і думок політ. Це наші третьокласники перевтілилися у казкових героїв: ніжну Червону Шапочку, доброго Зайчика, хитру Лисичку, незвичайного Вовчика, Колобка,фею та інших казкових героїв.

Сценарій свята " Казка вигадка та в ній щось повчальне зрозумій!"

Під пісню «Свято казки»діти виходять , танцюють і співають.

Учениця

Добрий день, вітаєм вас.
Настає дозвілля час.
Діти наші, не зівайте.
Добру казку починайте.

Музична заставка.Висить рукавиця великого розміру, на рукавиці надруковані слова "Готель - Рукавичка". Звучить запис із завиванням хурделиці та словами:
" Увага! Увага! Попередження гідрометеоцентру. У зв'язку з хурделицею всі рейси відмінено" (Двічі).

До "лісу" заходить дідусь, гріє руку об руку і здивовано дивиться на рукавицю:

Готель... Як дивно і незвично.
А була то рукавичка,
Рукавиченька моя,
Яку давно шукаю я.Дід заглядає з різних сторін.

- Мабуть, треба її якось відчепити.
Дід смикає за рукавичку, а звідти вибігають троє поросят під музику із мультфільму " Троє поросят". Дід їх зупиняє.

Дід. - Українська казка є
В рукавичці там живе
Мишка - шкряботушка,
Жабка - скрекотушка.
Поясніть скоріш тоді,
Як ви потрапили сюди?


1 порося. - Ми рушили залюбки
На Канарські острови.
Цілий рік там сонце сяє
Снігу і зими немає.


2 порося. - Не потрібно нам усім

Хатку будувати.
Та від хижого і злого
Вовка рятуватись.
3 порося. - Рейс відклали, бо негода
Не змогли летіти ми.
У готелі зачекаєм,
Коли кінчаться сніги.

Дід. - Так, я розумію, що на Канарах дуже тепло цілій рік, але я туди не їду, а в руки дуже змерз, тому свою рукавицю заберу, а ви зачекайте свого рейсу в "Залі очікування". Вальс танцюють Червона Шапочка і Вовк.

Дід. - Обережно, Червона Шапочка, щоб Вовк тебе не образив.


Червона Шапочка:
Підприємлива й смілива
Бізнес - леді стала.
Пиріжкову я пекарню
Недавно придбала.
І на форум у Париж
Хотіла летіти.
Та цей ранок у готелі
Змушена зустріти.
Сніг, вітри на перешкоді,
Відмінили рейс, та й годі.

Вовк: Ворожнеча й неприязнь
У минулому у нас.
Леді я охороняю.
І робота в мене - клас.
А за долари і євро,
Що за працю маю,
Лімузин собі шикарний
Скоро я придбаю.
Дід. - Так он воно що. Я дуже радий за Вас. Може ви також зачекаєте свого рейсу в залі очікування , а я одягну свою рукавицю.

Пісня»Том і Джері»
Дід.
- А ви з якої казки? Щось я такої не пригадаю.

Том. - А ми герої мультфільму.

(Дід до миші).Дід.- Ти напевно не наша, а якась закордонна. Хто ти?


Джері. - Сир я полюбляю,
Де смачненьке роблять, знаю.
То ж відправився я швидше
На завод у Погребище.
Але Том став заважати,
Мене, бідного, ганяти.
Змерз я, шлях мій загубився
Я в готель оцей прибився.

Том. - Я ж хотів пожартувати,
Трошки мишку полякати
Тобі шкоди не зроблю,
Відпочину, та й піду
Через лісові галяви,
По своїх котячих справах.

Дід. - Помиріться і рушайте
Рейсу в залі зачекайте. (Під "Гопачок" виходить Котигорошко).
Дід. - А ще й красень Котигорошко тут.


Котигорошко. -
Сила в мене - ще й яка!
Богатир відомий я.
У Америку летів,
Там зустрітися хотів
З силачами і борцями,
Знаними богатирями.
В лісі в аеропорту
Літак мій приземлився.
Від негоди й снігу я
В готелі укрився.

КАЗКОВА ФЕЯ.ДОБРИЙ ДЕНЬ, МОЇ ДОРОГІ ДРУЗІ.

Я ВПЕВНЕНА, ВСІ ВИ ДАВНО ЗНАЄТЕ МЕНЕ.

Я ПРИХОДЖУ ДО ВАС, ЩОБ ВАШ СОН БУВ СПОКІЙНИЙ.Я-ФЕЯ КАЗКА.

І СЬОГОДНІ,ПЕРШ НІЖ ПОВЕСТИ В СВОЮ ЧАРІВНУ КРАЇНУ-ДИВНУ КАЗКАРІЮ,Я ХОЧУ ПЕРЕВІРИТИ, ЧИ ЗНАЄТЕ І ЛЮБИТЕ ВИ КАЗКИ.

ОСЬ БАЧИТЕ, ЯКА В МЕНЕ ГАРНА ЧАРІВНА СКРИНЬКА. В НІЙ Є РІЗНІ РЕЧІ,ЯКІ ЗАЛИШИЛИСЬ ВІД ЗАГУБЛЕНИХ КАЗОК. СПРОБУЙТЕ ВІДГАДАТИ.

Музична заставка.Круть і Верть танцюють.

ПІВНИК Знайшов півник колосок Змолов борошна мішок.

Спік негайно у печі Пиріжки та калачі.

Мишенят не пригощав, Бо жоден з них не помагав.


Мишеня Круть--Ім'я мені - Круть
Не можу я на місті буть.
Втомився з ранку я чекати,
Коли ж таки я буду грати!

Мишеня Верть А, я…?! , а, я ?! - однаковий із братом!
З ним поруч бути - справжнє свято
На нього хочу бути схожим.
Тобі, мабуть, ми потім допомо`жем?!

Півник

Тож, добре поміркуйте, милі мишенята,
Як ваш сьогодні день пройшов, мої любі` малята!?
Потрібно не ба`йдики, з ранку до вечора, би`ти.
А треба, ще й вдома щось корисне роби`ти!

Круть Ми-веселі мишенята

Годі нам байдикувати,

До роботи – залюбки;

Їжте,діти,пиріжки;

Верть Ми – веселі Мишенята

Вчіться з нами працювати;

Разом з Півником сім’я;

Круть – це він, а Верть-це я.

Музична заставка ВовкНу й розумні козенята!
Що ж, читаю: ваша мати
На базарі щойно впала,
Ніжки дуже позбивала!
Ще й зламала кінчик рога.
їй потрібна допомога!

1- козенятко. Це брехня!

2- козенятко.А що, як ні? Страшно, боязно мені!

3- козенятко. В мами збиті ріг і ноги. їй потрібна допомога!

1-ше козенятко.Треба йти, Мамі слід допомогти!

Вовк.Упіймались! Ну і ну! Я усіх вас проковтну!

2-ге козенятко.Вовк! Він нас перехитрив! Навіть голос підробив!

3-тє козенятко.Мамо! Мамо! Я боюся! Ой, рятуйте, нас!

Усі. Матусю!!!Вовк бігає, ловить козенят, вони тікають, входить Коза.

Коза. Вовче, сірий лиходію!
Ти біди не заподіяв?!
Козенята мої милі,
Чи усі здорові й цілі?
Якщо скривдив козенят,
Дорогих моїх малят,
Заколю тебе рогами,
Затопчу тебе ногами!

Вовк. Що ти, що ти?! Не кричи!
І ногами не топчи.
Он твої всі козенята,
Я хотів лише пограти…
Гарна в тебе дітвора!
Та мені вже в ліс пора!

Коза
Слухайтесь матусі, козенятка!
Хижакам-вовкам не довіряйте,
Мамину науку пам’ятайте!
Мама і навчить, і порятує,Мама і смачненьким почастує!
Мама — кращий друг малят,
Всіх малят, не тільки козенят!

Козенятка співають.
Хай завжди буде сонце!
Хай завжди буде небо!
Хай завжди буде мама!
Хай завжди буду я!
Хай завжди буде казка,
Ніжна мамина ласка,
Хай живе наша дружна
Козеняток сім’я! Танець усіх героїв казки.

(Заходить Лисичка) Лисичка.
Я — Лисичка, я — сестричка.
Хитрувати маю звичку.
Загубила свою казку.
Підкажіть мені, будь ласка
Всі казки, звичайно, гарні,
Я ж піду до... журавля!
Нагодую його смачно,
Стану товаришувать,
Хитрі звички я забуду,
Звірів буду шанувать.

ВІКТОРИНА ( проводить Казкова Фея)

На наше свято ми запросили багато казкових героїв, але, на жаль, не всі змогли приїхати і надіслали лише телеграми. СПРОБУЙТЕ ВІДГАДАТИ.

1) – Приїхати не зможу, бо тато не зробив мені човник та весельце. ( «Івасик-Телесик»)

2) – Дуже хотілося б потрапити до вас, але соромно своєї гидкої зовнішності. («Гидке каченя» )

3) – Терміново викликали лікувати звірів у Африку. Не встигну повернутися. (Лікар Айболить )

5) – Прибути до вас не можу. Мене викрала Лиска. ( Півник «Котик і півник»

6) – Вигнав дід мене із хати, іншу я пішла шукати. ( Коза –Дереза )

Музична заставка Колобок‎(співає)‎: Я артист уже відомий, з кожним звіром я знайомий. Хоч з пшеничного я тіста, та ніхто не може з'їсти. Ось який я молодець- Колобок,а не млинець!

З'являється Песик :Гав! Гав.Гав. ходи додому- я вже падаю з утоми.

Колобок:Ні,додому я не піду, щоби з'їли Баба з Дідом!

Песик:Ні. тебе не будуть їсти, станеш справжнім ти артистом.

Будеш у театрі грати, нашу казку розвивати.

Колобок:Буду грати,буду грати, і співати, й танцювати.

Я-маестро Колобчіні, пощастило меніі нині: як я пісню заспіваю- зразу голод проганяю.( Танцюють.)

Під музику виходять Лисичка

Хто ти є? Якого роду?
Як забрів ти в цю господу?

– Я-пан Коцький, – я є кіт, –
Це славетний дуже рід.
А цей ліс – моя дідизна,
Кожен звір це скоро визна:
Нам, котам, належить світ!


– Добре, – я є тут лисичка,
Чепоруха-молодичка, –
Чоловіком будь моїм
І ходім до мене в дім!

ТАНЦЮЮТЬ Під музику вибігає Мишка.

Мишка: Дуже холодно мені,

Де б погріти лапки?

Ось і хатка невеличка.

Хутряна ця рукавичка.

Під пеньочком лежить.

В ній спокійно можна жить.

Мишка:Ой, як тепло, ой, як добре,Мені жити тут.

Заховалась мов у нірці,І мене тут не знайдуть.

Жабка: Я – Жабка – скрекотушка –

Сюди прийшла сама,А дуже тепла хатка?

Бо холод і зима!

Мишка:

Заходь, заходь, подруженько,

Заходь, заходь, любенька!

Тут місця багатенько,

До того ще й тепленько.

Зайчик:

Я – Зайчик – побігайчик,

Сюди прийшов не просто так.

Я пісеньки співать мастак.

Пустіть мене погрітись трішки,

Бо замерзли лапки, носик, вушка. (співає пісеньку)

ЯЗайчик, хлопчик гарний,

До того дуже вправний,

Я все вмію робити,

Щоб було добре жити.

Під музику-Лисичка.Лисичка:

Я – Лисичка – сестричка,

По лісі блукала

Вас давно, давно вже шукала.

Спасибі, що запросили

І мною не погордили.

Добру душу вашу повік не забуду,

Всім звірятам у лісі помагати буду.

Вовк: Я – Вовк – сіромаха,

Я трохи невдаха,

Неважно я життя прожив,

Багато лиха наробив.

Тепер хочу вину свою залатати,

Щоб вільно по лісі гуляти.

Ага, ось тут шум і гам,

Отут постукаю я сам.

Може, мене хто пожаліє,

Може, душу мою зігріє. (підходить до рукавички)

ВедмідьЗапросіть бо і мене

Ви до рукавички

Буду чемним з усіма

Не зачеплю й мишки.

Не відмовте. Друзі милі.

На моє прохання

Я для вас приготував

Смачні частування.

Лисичка Ми всі вдячні дуже –

За твою рукавичку, любий друже,

В ній усі ми подружились

І добро творить навчились.

Зараз підемо у ліс,

Назбираєм дров цілий віз!

Буде тепло твоїй бабці,

Як нам у рукавичці – хатці.

Танець маденьких каченят.

Дід. - Ох і набралось вас багато. Як тільки в рукавичку влізли? Аж тепер я одягну її і зігріюся.

Червона Шапочка. - Дідусю, просимо ми всі
Рукавицю не бери.
Стала домом нам вона
Тепла, затишна, зручна.
Ми всі в дружбі і любові
В рукавиці жить готові.

Том.- А щоб взимку ти не мерз,
Будемо питати,
Де маленькі рукавиці
Можемо зв'язати.


Джері- Ну, а потім і велику
Зробимо обнову
Краще вийде, ніж твоя
Рукавичка нова.


Дід. - Заведу вас до бабусі, До своєї хати.
От вона вам допоможе Вправно працювати.

Звучить аудіо запис:
- Увага! Увага! Повідомлення гідрометеоцентру. Погода поліпшується. Рейси на всі напрямки відкрито.

Пісня «Книжка- добрий , мудрий друг»

Інсценізація Казки « Вовк і 7 козенят»

Семеро козенят
Стара казка на новий лад
Ведучий. Була собі кізонька біла,
Дуже симпатична і мила.

Мала вона семеро маляток,
Семеро чудових козеняток.
Коза (співає).
Мої діточки, козеняточка,
Ви найкращі у світі маляточка!
Я для вас, я для вас на базар піду,
Найсмачнішу капусточку вам знайду.
А ви вдома сидіть,
Двері міцно замкніть!
Вовчика сірого не пускайте!
Віддаю ключі вам, тримайте!
1 -ше козенятко
Добре, добре, добре, матусю!
Йди собі, за нас не хвилюйся!
Коза. Ви удома сидіть дуже тихо,
Як почує вас вовк — буде лихо!
2-ге козенятко.
Добре, добре, добре, матусю,
Йди собі, про нас не турбуйся.
Коза (обіймає козенят, прощається).
Мої діточки, козеняточка,
Ви найкращі у світі маляточка,
Я для вас, я для вас на базар піду,
Найсмачнішу капусточку вам знайду!
Махає рукою, іде геть. Козенята співають, танцюють.
7-ме козенятко.
Залишилися ми вдома,
Ти найперший, а я — сьома!
Усі. Семеро козеняті Ме!
2-ге козенятко.
Не боїмося ми нікого,
Навіть, навіть вовка злого!
Усі. Семеро козенят! Ме!
3-тє козенятко.
Хай підійде до порогу —
Буде згадувати довго!
Усі. Семеро козенят! Ме!
4-те козенятко.
А ми — бац! — його ногами!
А ми — бац! — його рогами!
Усі. Семеро козеняті Ме!
5-те козенятко.
Не боїмося ми нікого,
Переможем вовка злого!
Усі. Семеро козенят! Ме!
6-те козенятко.
Ми — бабах! — його ногами!
Ми — бабах! — його рогами!
Усі. Семеро козенят. Ме!
1 -ше козенятко.
Ми хоробрі козенята,
Ми веселі козенята!
Усі. Семеро козенят! Ме!
Вовк (за дверима).
Пісня чується з квартири,
Голоси: один… чотири,
П’ять і шість, усього — сім!
Так пищать, що чути всім!
Козенята це маленькі,
Ще дурненькі, та… смачненькі!
Я козятинку люблю!
Зараз всіх їх половлю!
Стукає.
1-ше козенятко.
Хто це стукає до нас?
Вовк.
Це електрик, дід Панас!
2-ге козенятко.
Нам матуся наказала,
Щоб дверей не відчиняли!
3-тє козенятко.
Ми слухняні козенята
І не будем відчиняти.
4-те козенятко.
Ви матусю зачекайте
Чи пізніше завітайте.
Вовк. Хто б подумав! От невдача!
Ну, зажди, м’ясце козяче!
Стукає знов.
1-ше козенятко.
Хто це стукає до нас?
Вовк. Відчиніть, це Київгаз.
2-ге козенятко.
Нам матуся наказала,
Щоб дверей не відчиняли!
3-тє козенятко.
Ми слухняні козенята
І не будем відчиняти!
4-те козенятко.
Ви матусю зачекайте
Чи пізніше завітайте!
Вовк.
Хто б подумав! Знов невдача!
Не дурне м’ясце козяче…
Стукає.
5-те козенятко.
Хто це знов у двері стука?
Вже набридло, просто мука!
Вовк.
Я сусідка ваша, киця,
Я принесла вам морквиці! Няв!
Соковитої, смачної
І солодкої такої! Няв!
6-те козенятко.
В киці голос не такий! В киці голосок тонкий!
7-ме козенятко.
Ти не киця! Ні, ти — вовк!
Що, не нявкаєш? Замовк?
Усі сміються, стрибають.
Вовк (розгублено).
Хто б подумав?! Знов невдача!
Хитре це м’ясце козяче!
Знайте ж хитрість і мою!
Зараз голос «підкую»!
П‘є яйце, потім стукає.
1 -ше козенятко.
Хто це стукає до нас?
Знову вовк? Чи Київгаз?
Усі сміються.
Вовк.
Відчиніть, вам телеграма!
5-те козенятко.
На базарі наша мама!
6-те козенятко.
Через двері зачитайте
Або маму зачекайте!
Вовк.
Ну й розумні козенята!
Що ж, читаю: ваша мати
На базарі щойно впала,
Ніжки дуже позбивала!
Ще й зламала кінчик рога.
їй потрібна допомога!
5-те козенятко.
Це брехня!
6-те козенятко.
А що, як ні?
Страшно, боязно мені!
7-ме козенятко.
В мами збиті ріг і ноги.
їй потрібна допомога!
1-ше козенятко.
Відчиняєм! Треба йти,
Мамі слід допомогти!
Вривається вовк.
Вовк.Упіймались! Ну і ну!
Я усіх вас проковтну!
2-ге козенятко.
Вовк! Він нас перехитрив!
Навіть голос підробив!
3-тє козенятко.
Мамо! Мамо! Я боюся!
4-те козенятко.
Ой, рятуйте, нас!
Усі. Матусю!!!
Вовк бігає, ловить козенят, вони тікають, входить Коза.
Коза.Вовче, сірий лиходію!
Ти біди не заподіяв?!
Козенята мої милі,
Чи усі здорові й цілі?
Якщо скривдив козенят,
Дорогих моїх малят,
Заколю тебе рогами,
Затопчу тебе ногами!
Вовк.Що ти, що ти?! Не кричи!
І ногами не топчи.
Он твої всі козенята,
Я хотів лише пограти…
Гарна в тебе дітвора!
Та мені вже в ліс пора!
Тікає.
Ведучий.Вовк утік,
Аж миготіли п’ятки!
Слухайтесь матусі, козенятка!
Хижакам-вовкам не довіряйте,
Мамину науку пам’ятайте!
Мама і навчить, і порятує,
Мама і смачненьким почастує!
Коза дістає капусту.
Мама — кращий друг малят,
Всіх малят, не тільки козенят!


Козенятка (співають).
Хай завжди буде сонце!
Хай завжди буде небо!
Хай завжди буде мама!
Хай завжди буду я!
Хай завжди буде казка,
Ніжна мамина ласка,
Хай живе наша дружна
Козеняток сім’я!

(Заходить Лисичка)
Лисичка.
Я — Лисичка, я — сестричка.
Хитрувати маю звичку.
Загубила свою казку.
Підкажіть мені, будь ласка
Всі казки, звичайно, гарні,
Я ж піду до... журавля!
Нагодую його смачно,
Стану товаришувать,
Хитрі звички я забуду,
Звірів буду шанувать.

ВІКТОРИНА ( проводить Казкова Фея)

. На наше свято ми запросили багато казкових героїв, але, на жаль, не всі змогли приїхати і надіслали лише телеграми. СПРОБУЙТЕ ВІДГАДАТИ.

1) – Приїхати не зможу, бо тато не зробив мені човник та весельце. ( «Івасик-Телесик»)

2) – Дуже хотілося б потрапити до вас, але соромно своєї гидкої зовнішності. («Гидке каченя» )

3) – Терміново викликали лікувати звірів у Африку. Не встигну повернутися. (Лікар Айболить )

5) – Прибути до вас не можу. Мене викрала Лиска.

( Півник «Котик і півник» )

6) – Вигнав дід мене із хати, іншу я пішла шукати.

( Коза –Дереза )

Колобок‎(танцює)‎: Я артист уже відомий, з кожним звіром я знайомий. Хоч з пшеничного я тіста, та ніхто не може з'їсти. Ось який я молодець- Колобок,а не млинець!

З'являється Собачка

:Гав! Гав.Гав. ходи додому- я вже падаю з утоми.

Колобок:Ні,додому я не піду, щоби з'їли Баба з Дідом!

Собачка :Ні. тебе не будуть їсти, станеш справжнім ти артистом. Будеш у театрі грати, нашу казку розвивати.

Колобок:

Буду грати,буду грати, і співати, й танцювати.

Я-маестро Колобчіні, пощастило мені нині: як я танець затанцюю- то і холод не відчую.( Танцює)

Лисичка Хто ти є? Якого роду?
Як забрів ти в цю господу?


– Я-пан Коцький, – я є кіт, –
Це славетний дуже рід.
А цей ліс – моя дідизна,
Кожен звір це скоро визна:
Нам, котам, належить світ!


– Добре, – я є тут лисичка,
Чепоруха-молодичка, –
Чоловіком будь моїм
І ходім до мене в дім!

Мишка:Дуже холодно мені,

Де б погріти лапки?

Ось і хатка невеличка.

Хутряна ця рукавичка.

Під пеньочком лежить.

В ній спокійно можна жить.

Під музику вистрибує жабка.

Жабка: Я – Жабка – скрекотушка –

Сюди прийшла сама,

А дуже тепла хатка?

Бо холод і зима!

Мишка: Заходь, заходь, подруженько,

Заходь, заходь, любенька!

Тут місця багатенько,

До того ще й тепленько.

Зайчик: Я – Зайчик – побігайчик,

Сюди прийшов не просто так.

Я пісеньки співать мастак.

Пустіть мене погрітись трішки,

Бо замерзли лапки, носик, вушка

Я Зайчик, хлопчик гарний,

До того дуже вправний,

Я все вмію робити,

Щоб було добре жити.

Лисичка: Я – Лисичка – сестричка,

По лісі блукала

Вас давно, давно вже шукала.

Спасибі, що запросили

І мною не погордили.

Добру душу вашу повік не забуду,

Всім звірятам у лісі помагати буду.

Ведмідь Запросіть бо і мене

Ви до рукавички

Буду чемним з усіма

Не зачеплю й мишки.

Не відмовте. Друзі милі.

На моє прохання

Я для вас приготував

Смачні частування.

Лисичка

Ми всі вдячні дуже –

За твою рукавичку, любий друже,

В ній усі ми подружились

І добро творить навчились.

Зараз підемо у ліс,

Назбираєм дров цілий віз!

Буде тепло твоїй бабці,

Як нам у рукавичці – хатці.

Дід. - Ох і набралось вас багато. Як тільки в рукавичку влізли? Аж тепер я одягну її і зігріюся.


Козеня- Дідусю, просимо ми всі
Рукавицю не бери.
Стала домом нам вона
Тепла, затишна, зручна.
Ми всі в дружбі і любові
В рукавиці жить готові.


Пан Коцький - А щоб взимку ти не мерз,
Будемо питати,
Де маленькі рукавиці
Можемо зв'язати.

Коза Ну, а потім і велику
Зробимо обнову
Краще вийде, ніж твоя
Рукавичка нова.

Дід. - Заведу вас до бабусі, До своєї хати.
От вона вам допоможе Вправно працювати.

Звучить аудіо запис:
- Увага! Увага! Повідомлення гідрометеоцентру. Погода поліпшується. Рейси на всі напрямки відкрито.

Пісня

Заключне слово Казка – це дитинство людства і його мудрість. Читайте і слухайте казки. Вивчайте їх і переказуйте. Нехай вони ідуть по світу, нехай живуть серед нас і після нас, хай виховують нас і вчать, як треба жити по правді.

Театральна вистава « Коза дереза», яку підготували учні 3-В класу, відбулася 24 жовтня 2019 року в актовому залі школи.


7 жовтня 2019 року учні перших класів завітали в нашу шкільльну бібліотеку.

Тут вони ознайомилися з правилами поводження з книгою та правилами поведінки в бібліотеці, погралися в гру " З якої казки цей книжковий герой?"

14 жовтня українці мають святковий вихідний день / фото УНІАН

Відгомоніли століття з того часу, як в пониззі Дніпра, за його порогами, мужні і волелюбні воїни заснували Запорізьку Січ. А пам’ять про них живе і понині....
14 жовтня весь український народ святкує день українського козацтва.

14 жовтня українці святкують відразу три свята: День захисника України, Дня Українського козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці.Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10716966-den-kozactva-naykrashchi-privitannya-u-prozi-virshah-ta-kartinkah-video.html 14 жовтня, українці відзначаютьДетальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10717323-14-zhovtnya-svyato-pokrovi-den-zahisnika-ukrajini-ta-kozactva.html 14 жовтня, українці відзначають одне із найважливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День захисника України і День українського козацтва. Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10717323-14-zhovtnya-svyato-pokrovi-den-zahisnika-ukrajini-ta-kozactva.html 14 жовтня, українці відзначають одне із найважливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День захисника України і День українського козацтва. Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10717323-14-zhovtnya-svyato-pokrovi-den-zahisnika-ukrajini-ta-kozactva.html Тому 11 жовтня, бібліотекарем школи разом з учнями 4-Б класу було проведено "Козацькі забави", які пройшли цікаво і змістовно. Юні козачата показали свої знання з історії козацтва, фізичну міць, силу, спритність,кмітливість, читали вірші про козаків, відповідали на питання вікторини. /Files/images/IMG_5247.JPG/Files/images/IMG_5199.JPG/Files/images/IMG_5205.JPG/Files/images/IMG_5186.JPG/Files/images/IMG_5188.JPG

Бібліотека отримала нові підручники

5 жовтня наша шкільна бібліотека отримала нові підручники:

1. Карпюк О.Д.Англійькамова-11 клас 2.Авраменко Українськамова-11 клас 3.Криховець- Хомяк Л.Я Економіка-11 клас 4.Сорочинська Н.М. Історія України-11 клас 5. Істер Геометрія-11 клас 6. Істер Алгебра-11 клас 7.Авраменко Українськалітература-11 клас

ан проведення

Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

«Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня».

№ п/п

Назва заходу

Клас

Дата

Відповідальні

1.

Відкриття Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. День відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків.

1-11кл.

1.10.19

Бібліотекар

2.

Лекція «Учні, книга, бібліотека»

9-11кл.

2.10.19

Бондарчук Н. С

3

Екскурсія до шкільної бібліотеки учнів 1-х класів.

1кл

1.10.19

3.10.19

7.10.19

Бібліотекар

4

Книжкові виставки:

« З книгою в країну знань»,

« Зупинись на хвилинку- подивись на новинку!»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

5

Виховні години « Бережіть книги», « Що мені подобається читати»

1-11кл

Протягом місяця

Класні керівники

6

Написання творів «Моє хобі – читання»,

« Бібліотека майбутнього»

5-11кл

Протягом місяця

Вчителі української мови

7

Віртуальна вікторина « Сторінками улюблених казок»

3-4кл

Протягом місяця

Бібліотекар

8

Творчий конкурс «Книга власними руками»

2-4кл

Протягом місяця

Класоводи

Бібліотекар

9

Благодійні акція « Подаруй книгу шкільній бібліотеці»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

10

Вікторина « У світі казки чарівної»

2-4 кл

Протягом місяця

Бібліотекар

11

Подорож «Казковий світ бібліотеки» - екскурсія в селищну бібліотеку

5кл

Протягом місяця

Бібліотекар

12

Конкурс плакатів:«Ти читаєш? Ти кращий!»

5-11 кл

Протягом місяця

Бібліотекар

13

Написання диктантів «Значення книги в житті людини»

4-9 кл

Протягом місяця

Вчителі укр. мови та літератури

14

Казкове поле чудес

2 кл

9.10.19

Бібліотекар

15

Інтерактивний кардмейкінг - виготовлення листівок, присвячених Всеукраїнському місячнику шкільних бібліотек

5кл

15.10.19

Бібліотекар

16

Віртуальна фотогалерея читачів «Моє хобі — читання»

2-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

17

Бесіда « Бережіть книги»

Рейд – перевірка стану збереження шкільних підручників

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

18

Благодійні акція « Подаруй книгу шкільній бібліотеці»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

19

Інтелектуальна Гра « Найкращі читачі»

4-ті кл

16.10.19

Бібліотекар

20

Конкурс дитячих ілюстрацій до казок

1-4кл

Протягом місяця

Бібліотекар
Класоводи

21

Свято казки « Казка вигадка та в ній щось повчальне -зрозумій!»

3-Б кл

23.10.19

Міняйло Н.М

22

Свято Книги

2-Б кл

24.10.19

Швець М.В.

23

Театральна вистава « Коза дереза»

3-В кл

25.10.19

Нос Л.В

24

Підведення підсумків проведення місячника. Відзначення кращих читачів бібліотеки, які долучилися до організації та проведення місячника

1-11кл

26.10.18

Бібліотекар, актив бібліотеки

25

Розміщення на сайті (блозі) бібліотеки матеріалів з теми Всеукраїнського місячника

1-11кл

30.10.18

Бібліотекар

Добра традиція – дарувати книги !

Поки живе бібліотека – живе народ, адже вона – скарбниця всіх багатств духу людського.Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. У гарній книзі можна знайти однодумців, з книгою можна гарно провести вечір, не почуватися одиноким.

Дарування – це рух душі, безкорисна щедрість та добра воля дарувальника.

Ми завжди щиро і безмежно вдячні за подаровані книги, бо впевнені – вони обов’язково знайдуть свого читача і стануть важливою частинкою нашого цікавого і змістовного фонду.

Нам важлива ваша підтримка!

Ми завжди раді кожному вашому візиту !

Приєднуйтесь до акції

" Подаруй книгу шкільній бібліотеці!!!!"

Виставка «Вічна пам’ять Героям України»

У нашій шкільній бібліотеці сьогодні- 15 лютого, діє виставка-реквієм до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Виставка «Вічна память Героям України», яка розташована у читальному залі, містить у собі цікаву інформацію про події тих трагічних днів. Не баріться, йдіть до бібліотеки вже зараз!!!

Бесіда " Бережіть книги!"

1 лютого 2019 року, бібліотекарем школи Продан А.В. та класним керівником Братковецькою Л.О., проведено бесіду "Бережіть книги!" з учнями 5-Б класу.

Мета бесіди: навчити школярів дотримуватися основних правил бережливого ставлення до підручників та ознайомлення з прийомами "лікування" книг.

Єдиний урок "Возз’єднались в ті далекі роки - наші предки на віки"

22 січня 2019 року наша держава відзначає День Соборності країни. З цієї нагоди в нашій школі було проведено єдиний Урок Соборності . В 11 класі він пройшов під назвою « Возз’єднались в ті далекі роки - наші предки на віки». Бібліотекар школи та учениці 11 класу розповіли присутнім про події, які засвідчують тривалий і непростий шлях України до незалежності та деламували проникливу поезію,серед якої особливого звучання набули рядки В. Симоненка «Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину». Цікаві і хвилюючі розповіді про історію України ефектно доповнювали презентація про Соборність України та документальний фільм «Моя Україна». У цей день ми вкотре заявляємо про єдність і Соборність України, бо ціну єднання ми зрозуміли посправжньому нині, коли українські військові своїм життям виборюють державну незалежність, захищають і відстоюють територіальну цілісність Вітчизни. І

" Усе моє, все зветься Україна.."

В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День соборності України. До Дня Соборності України -22 січня, шкільним бібліотекарем Продан А.В., класним керівником 8-А класу Гаркавенко І.П.та бібліотекарем селищної публічної бібліотеки Пономаренко Л.Ф. була проведена бібліотечна година «Соборна мати – Україна – одна на всіх, як оберіг». До цього заходу були підготовлені книжкові виставки: «Україна навіки соборна»,«Соборність - це єдність і злагода». На бібліотечний урок завітали учні 8-А, 10 та 11 класів . Ведучі заходу Гегедош А. та Андрійченко Т. розповіли присутнім про історичні події тих років. А учні 8-А класу читали вірші Ліни Костенко із добірки " Усе моє, все зветься Україна.." Школярі із зацікавленістю слухали історію виникнення свята, жваво розмірковували про поняття соборності України, про творчість Ліни Костенко, познайомилися з книжковими виставками ,на яких представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності. Україна... Її майбутнє в руках молоді. Від нас залежить, якою буде наша держава! А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою./Files/images/schen_2019/в селищній бібл.jpg

Театральна вистава « Ріпка на новий лад»

Згідно плану проведення

Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

«Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини»

( до 100- річчя від дня народження В.О.Сухомлинського)

25 жовтня було показано театральну виставу « Ріпка на новий лад».

Глядачі з цікавістю спостерігали за виступом учнів 2-В класу (класовод Нос Л.В. ) та радісно аплодували!

Виховна година « Казки школи під голубим небом»

Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою.
Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний.
В. О. Сухомлинський

З метою ознайомлення учнів з життям та творчим шляхом

/Files/images/jovten_2018/сух4.JPG

В.О.Сухомлинського, а також виховання інтересу до його творчості 18.10.2018 року у нашій школі було проведено виховну годину « Казки школи під голубим небом». Класний керівник Міняйло Н.М. та шкільний бібліотекар Продан Алла Василівна ознайомили дітей зі значущими етапами біографії видатного педагога й творами, за допомогою яких він ніс у світ дитини добре, правдиве та чисте. Учні із задоволенням зачитували його повчальні слова та дійшли висновку, що заслужений вчитель України й талановитий письменник прагнув навчити дітей бачити красу, що оточує їх, виховувати любов до рідного краю і бережливе ставлення до навколишнього середовища. Провідною заповіддю його творів було формування у дітей почуття доброти до навколишніх людей, розуміння того, що людина - не просто частина природи, а найвище її створіння. Учні переглянули відеофільм про життя нашого відомого земляка, ознайомилися з оповіданнями зі збірки «Казки школи під голубим небом». Спільно діти дійшли висновку, що твори педагога не втратили актуальності. Їм притаманні доброта і людяність - те, чого так не вистачає у наш час.

.

Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko./Files/images/jovten_2018/сух3.JPGСвітлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.Світлина від Inna Kucaenko.

Книжкова виставка « Світ твоїх захоплень»

11 жовтня було проведено огляд літератури « Світ твоїх захоплень»,під час якої діти ознайомилися з літературою яка є в шкільній бібліотеці - це цікаві книги з мистецтва оріґамі, квілінгу, рукоділля, кулінарії, малюнку тощо. Хлопців зацікавили довідники юного «саморобкіна», шаховий буквар та енциклопедії техніки.

Конкурс дитячих ілюстрацій до казок

В. О. Сухомлинського «Казка на кінчику пензля»

Творчий конкурс " Пластилінова казка"

Ліпка – це один з видів зображувального мистецтва, в якому з пластичних матеріалів створюються об’ємні (іноді рельєфні) образи і цілі композиції. Ліпка дає дивовижну можливість моделювати світ і своє уявлення про нього в просторово-пластичних образах. Нещодавно в нашій бібліотеці пройшла виставка робіт«Пластилінова казка», яку створили діти з пластиліну. Тут були представлені композиції з відомих художніх літературних творів,.Діти знов зустрілися з Буратіно, Колобком, Козою-дерезою, Півником і двома мишенятами та іншими. Знання та враження, отримані дітьми на виставці «Пластилінова казка» стали у пригоді під час занять з мовленнєвого спілкування, художньої літератури, малювання, ліплення .

Турнір ерудитів « Хто багато читає - той багато знає!»

17 жовтня бібліотекарем школи було проведено турнір ерудитів "Хто багато читає - той багато знає!» . У грі взяли участь дві команди дітей: «Козачата» (4 -Аклас) та «Дружба» (4-Б кл.). Діти дружніми командами залюбки занурилися в книжкову країну, отримали море задоволення від відповідей на каверзні питаннячка, розширили свій світогляд, показали свою творчість, артистизм, отримали частинку любові і тепла.
Діти були активними і з великим задоволенням відповідали на всі запитання. Перемогла дружба і взаєморозуміння!








Куточки дитячої творчості

Для розвитку дитячої творчості, згідно плану проведення Всеукраїнського місячника бібліотек, в нашій школі, в кожному класі були створені куточки дитячої творчості, а в шкільній бібліотеці релаксійна зона «Територія творчості». Ці куточки дозволяють створити в класах та бібліотеці оптимальні умови для розвитку фантазії, самостійності та творчої активності дітей. Тут діти отримують можливість самовираження у різноманітних видах діяльності: малюванні, конструюванні, ліпленні і так далі.

Шедеври декоративно - прикладного мистецтва

Жовтневими днями вчителями Тяско Л.Л. та Продан А.В. , були проведені майстер - класи з декоративно-прикладного мистецтва , в якому взяли участь учні 7 та 8-х класів. Майстрині показали майстер-клас по створенню виробів технікою макраме та виготовлення ляльок мотанок. Допомогали кожному бажаючому зробити собі на згадку сувенір. Присутні змогли збагатитись в повній мірі новими знаннями про традиції, звичаї та промисли нашого народу, дозволили розкрити красу сучасного ремесла.

Творчий конкурс «Моя закладинка – найкраща!»

В рамках місячника книги в шкільній бібліотеці проходив творчий конкурс «Моя закладинка – найкраща!» серед учнів 1-4 класів. Хочеться подякувати всім учасникам цього конкурсу за їхню творчість та фантазію у виготовленні закладок до книг!!!!!

Уроки мислення серед природи (за творами В. О. Сухомлинського)

У природі В.О.Сухомлинський вбачав вічне джерело дитячого розуму, фантазії та словесної творчості. Великий педагог прагнув, щоб яскраві образи рідної землі живили свідомість дитини впродовж усіх років навчання, щоб закони мислення вперше розкривалися не перед класною дошкою, а серед поля, на лузі, біля річки, в гаю. Читання «Книги природи» – цс не просто цікаві, захоплюючі прогулянки. Це уроки мислення під блакитним небом, під час яких діти мають змогу колективно спостерігати, сприймати природу пильно придивляючись до навколишнього, помічати поруч дивне і загадкове, яскраві барви, звуки природи, де заховані тисячі запитань.

Виставка дитячої творчості « Умільці нашої школи»

В рамках місячника бібліотек, 4 жовтня, в нашій школі була організована виставка дитячої творчості « Умільці нашої школи» серед учнів 1 – 11-х класів. Всі бажаючі милувалися вишивкою хрестиком та бісером, аплікаціями (з тканини, паперу, насіння, кави), квілінгом , виробами з природніх матеріалів,паперу та ін. Таки наша школа має таланти!

Мандрівка по книжковому місту

2 жовтня 2018 року учні 1-их класів (класні керівники Мазуріна Л.І.,Онуфрієнко О.В,Горовенко В.І.) познайомилися з нашою шкільною бібліотекою. Бібліотекар Продан А.В. провела урок-екскурсію і наголосила на тому, що бібліотека – це справжнє «книжкове місто»: тут є свої вулиці й площі, палаци й будинки. У кожної книжки є свій «дім». Гортаючи сторінки книжок, діти мандрували в чарівні країни, де живуть Червона Шапочка, Маленький Мук, Буратіно, Незнайко. Учні ще раз пересвідчились у тому, що книги допоможуть відкрити цікаві таємниці природи, зірок. Але для цього потрібно багато читати. Бібліотекар наголосила на правилах поводження з книгою та правилах користування бібліотекою. Діти відповідали на питання вікторини «Відгадай з якої казки герой», грали в гру «Так» або «Ні», відгадували загадки.У бібліотеці панувала тиша, дружня атмосфера, що налаштовувала учнів 1-их класів на пізнання нового,на гру, на відпочинок.

Святковий концерт « Школа має талант»

5 жовтня 2018 року, згідно плану проведення місячника бібліотек, в нашій школі було проведено свято таланті школи. У програмі приймали участь учні 2-11 класів. Вони продемонстрували найкращі свої здібності. У кожного з них є свій талант, який ми бажаємо їм розкривати і надалі. Шкільна сходинка - це тільки перша сходинка в їхньому житті, тож ми бажаємо нашим зіркам, щоб всі життєві сходинки долалися добре, з гарним настроєм, впевненістю і радістю в серці.

До ювілею Великого педагога

Ідеї та творчі здобутки Сухомлинського актуальні і сьогодні.. В шкільному плані Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, приуроченого до 100-річчя від дня народження В.О.Сухомлинського, передбачені книжкові виставки, уроки мислення на природі, бесіди, написання диктантів, дні родинного читання.. В рамках учнівського лекторію була прочитана лекція для старшокласників "В.О.Сухомлинський - український педагог, письменник". Також були проведені класні години в 9-А та 5-Б класах "Серце віддаю дітям".

Книжкова виставка «Серце віддаю дітям»

Василь Сухомлинський залишив у спадок 50 книг, 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Його книги – і для дорослих, і для дітей – сповнені любові, добра, світла, так актуальні сьогодні, і дуже прикро, що їх мало читають!

Сподіваюсь , що книжкова виставка «Серце віддаю дітям», яка представляє твори Василя Сухомлинського, допоможе учням поринути у чарівний світ творів великого педагога.

З 1 по 31 жовтня в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек, починаючи з 2014 року, започатковано щорічне проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек (наказ МОН України від 12.08.2014 № 931). Упродовж попередніх років цей захід проводився за певною тематикою.

У 2018 році» Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек буде відбуватися під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського).

В нашій школі він буде проводитися згідно такого плану:

План проведення

Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

«Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини»

( до 100- річчя від дня народження В.О.Сухомлинського)

№ п/п

Назва заходу

Клас

Дата

Відповідальні

1.

Відкриття Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. День відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків.

1-11кл.

1.10.18

Бібліотекар

2.

Екскурсія до шкільної бібліотеки учнів 1-х класів.

1-ші кл.

2.10.18

Бібліотекар

3

Лекція « Криниця людської мудрості В.О.Сухомлинського»

9-11кл

3.10.18

Янворська Л.А

4

Книжкові виставки:

« Серце віддаю дітям»,

« Світ твоїх захоплень»

« Козацькому роду- нема переводу!»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

5

Створення у шкільній бібліотеці релаксійної зони «Територія творчості»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

6

Уроки мислення серед природи

1-11кл

Протягом місяця

Вчителі предметники

7

Виставка дитячої творчості « Умільці нашої школи»

1-11кл

4.10.18

Тяско Л.Л.

Продан А.В.

8

Творчий конкурс «Моя закладинка –

найкраща!»

1-4кл

5.10.18

Класоводи

Бібліотекар

9

Святковий концерт « Школа має талант»

1-11кл

5.10.18

Крецул С.В.

Сікорська С.С

10

Проведена виховних годин та бесід до

100- річчя від дня народження В.О.Сухомлинського:

-« Його вічний слід на землі».

-« Читаємо твори В.О.Сухомлинського»

2-11кл

Протягом місяця

Класні керівники

11

Проведення дня інформації до 100- річчя від дня народження В.О.Сухомлинського

5-11кл

11.10.18

Янворська Л.А

12

Майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва

5-11кл

9.10.18

Тяско Л.Л

13

Майстер-клас з виготовлення ляльки -мотанки

8кл

8.10.18

Бібліотекар

14

Написання диктантів «Великий педагог –

В.О. Сухомлинський»

4-9 кл

Протягом місяця

Вчителі укр. мови та літератури

15

Створити куточки дитячої творчості по класах

1-4 кл

Протягом місяця

класоводи

16

День родинного читання «Я прочитаю тобі казку» (діти читають батькам казки

В. О. Сухомлинського);

1-4кл

10.10.18

класоводи

17

Козацькі забави

5-11кл

12.10.18

Крецул С.В.

Сікорська С.С

18

Рейди перевірки стану збереження шкільних підручників

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар
актив бібліотеки

19

Турнір ерудитів « Багато читаємо - багато знаємо!»

4-ті кл

17.10.18

Бібліотекар

20

Акція « Подаруй книгу шкільній бібліотеці»

1-11кл

Протягом місяця

Бібліотекар

21

Вікторина « Казкові герої»

5кл

19.10.18

Романюк С.В.

22

Літературна подорож « Міфи Давньої Греції»

7кл

20.10.18

Крецул С.В.

23

Виховна година « Казки школи під голубим небом»

2-Б кл

18.10.18

Міняйло Н.М

Продан А.В

24

Конкурс дитячих ілюстрацій до казок

В. О. Сухомлинського «Казка на кінчику пензля»

1-4кл

22.10.18

Бібліотекар
Класоводи

25

Творчий конкурс « Пластилінова казка

1-4кл

23.10.18

Класоводи

Бібліотекар

26

Свято « До нас в гості завітала казка»

3-Акл

26.10.18

Поліщук Л.В.

27

Театральна вистава « Ріпка на новий лад»

2-Вкл

25.10.18

Нос Л.В.

28

Конкурс власного твору « Юний казкар»

2-5кл

Протягом місяця

Класоводи

29

Підведення підсумків проведення місячника. Відзначення кращих читачів бібліотеки, які долучилися до організації та проведення місячника

1-11кл

26.10.18

Бібліотекар, актив бібліотеки

30

Розміщення на сайті (блозі) бібліотеки матеріалів з теми Всеукраїнського місячника

1-11кл

30.10.18

Бібліотекар

30 Вересня - Всеукраїнський день бібліотек!!

Вітаю колег та читачів бібліотеки зі святом!

Книжкова виставка присвячена Віктору Близнецю

До 85-ти річчя від дня народження Віктора Семеновича Близнеця (10 квітня, 1933 року ), українського дитячого письменника, журналіста у приміщенні нашої бібліотеки представлено книжкову виставку.

Книжкова виставка « Великдень іде – свято в душу несе»

Великдень – одне із шанованих свят , яке відзначають щороку в Світлу Неділю навесні. У цей день освячують паски, писанки і крашанки. Щоб згадати пов᾽язані з Великоднем народні й сімейні звичаї пропонуємо Вам книжкову виставку . Паска – основний символ Великодня. Рецепти випікання паски, секрети якої передаються із покоління в покоління, дивіться за розділом «Великодня паска (Рецепти і послідовність випікання)». Писанка – найвеличніший символ великодніх свят. Крашанки – це символ весни та зародження нового життя. З літературою про писанки Ви познайомитесь за розділом « Диво із див – українська писанка». Світле свято Паски збирає за столом всю сім᾽ю, тому кожна господиня прагне пригостити своїх рідних чимсь смачненьким. Та важливу роль відіграє не тільки добре приготовлені страви. За розділом « Свято на столі» знайдете матеріал про декор, який красиво доповнює сервіровку столу. Шановні користувачі нашої бібліотеки! Вітаємо Вас із Великодніми святами. Бажаємо Вам миру, любові, достатку і смачної паски!

Всесвітній день здоров'я

7 квітня міжнародне співтовариство відзначає Всесвітній день здоров'я. Це свято було засновано на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я. З'явившись в 1948 році, ця організація об'єднала у своїх рядах представників 191 держав світу. Вперше святкування відбулося в 1950 році. Уже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя і боротьба з поширенням різних захворювань. Всесвітній день здоров'я акцентує увагу на медичних проблемах, які стають предметом обговорення лікарів усього світу. До Всесвітнього дня здоров'я. в нашій шкільній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку.

День поезії

З нагоди Всесвітнього дня поезії в нашій шкільній бібліотеці функціонують книжкові виставки ; „Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі” Л. Костенко та " Книги поетів рідного краю". Всесвітній день поезії проголошений делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1999 році. Вперше цей день був відзначений 21 березня 2000 року в Парижі. Метою встановлення дати Генеральною конференцією ЮНЕСКО було привернути увагу суспільства до поетичної спадщини та необхідності звернення до неї у виховній та просвітницькій діяльності. Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура, звертаючись до міжнародної громадськості з нагоди Всесвітнього дня поезії, зазначив : „Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу – це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості”. Цей день відзначають щорічно. Нові видання, виставки, поетичні конкурси, виступи поетів повертають нас у світ слова, що пробуджує в душі найкращі почуття. На книжкових виставках шанувальники поетичного слова знайдуть збірки відомих українських поетів, познайомляться з творчим доробком молодих авторів Черкащини. Тож запрошуємо всіх бажаючих переглянути наші виставки і поринути у чарівний світ Поезії.

Конкурс читців творів Тараса Шевченка

Вже стало доброю традицією кожної весни вшановувати пам’ять Тараса Григоровича Шевченка . 14 березня, між учнями початкових класів, було проведено літературний конкурс "Іду з дитинства до Тараса", який проходив у трьох номінаціях: - поезія Т.Г. Шевченка; - пісня на слова Т.Г.Шевченка; - авторський вірш. Мета заходу – популяризація творчості поета, виховання у молоді шанобливого відношення до літературної спадщини Кобзаря. Важко було оцінювати дітей, бо всі вони талановиті і майстерно розкривали образи персонажів творів. Переможці були нагороджені грамотами, всі інші учасники - подяками. Дякуємо учням та вчителям за якісну підготовку до конкурсу! Всі присутні мали змогу ознайомитися з виставкою літератури " Вічний вогонь Тарасового слова" присвяченій творчості видатного поета .

19 грудня 2017 року ми відзначаємо День Святого Миколая.

Це свято - одне з найулюбленіших днів, про який у нас залишилися найсвітліші спогади з дитинства. І як же його не любити, адже кожна дитина знає, що в ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай приносить подарунок і залишає його під подушкою.

https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/620_DIR/201711/894705_1983797.jpg?201711141353

До Дня Святого Миколая в нашій шкільній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку.

З Днем святого Миколая!!!!

Пам'ять про Голодомор 1932-1933

Україна в 1932-1933 роках пережила страшну трагедію – Голодомор, який забрав мільйони людських життів.

У четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв Голодомору.

Гасло цьогорічних пам'ятних заходів: "Голодомор - помста за свободу".

З цієї нагоди в нашій шкільній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку - " Чорна сторінка мого народу"

Книжкова виставка до Дня Гідності та Свободи

У мить тяжку в нестерпній тій образі,
На барикадах зібраних зі снігу.
Стояла гідність у ясній звитязі,
Поклавши хіт історії у книгу...

Чотири роки тому українці на весь світ надпотужно проявили себе як нація, як свідоме суспільство. Найкращі сини і дочки України стали на захист своєї Гідності.

Щороку 21 листопада в нашій країні відзначають День Гідності та Свободи, встановлений Указом Президента України Петра Порошенка у 2014. Цього дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, що стали учасниками Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013–2014 років, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

З цієї нагоди в нашій шкільній бібліотеці розгорнуто книжкову виставку.

Казкова вистава "Як Василько став спортсменом"

Як Василько став спортсменом. Мета: узагальнити знання учнів про здоров‘я, формувати бажання вести здоровий спосіб життя, поглибити знання учнів про шкідливі звички та їх вплив на здоров‘я, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров‘я. Демонстраційний матеріал: виставка книг на тему: «Здоров‘я-це скарб! Цінуй його!», презентація « Ми за здоровий спосіб життя!». Хід заходу: Ведуча: Здоров’я цінніше за будь-які статки та багатства. Народна мудрість свідчить: здоров’я не купиш, без здоров’я немає щастя. Здорова людина добре працює та вчиться, вона є життєрадісною і веселою. Така людина потрібна і корисна своїй сім‘ї, суспільству та державі. Здоров‘я – це спосіб життя людини. І головним у збереженні та примноженні свого здоров‘я є здоровий спосіб життя! Учні: Слухайте ті, хто жити охочий Відкрийте душі, відкрийте очі! Ми вам сьогодні покажемо сюжети В чому здоров'я і щастя секрети! На землю приходиш, людино, для того, Щоб жити щасливо - відміряне Богом. Школа, навчання, робота, сім’я - Ось перспектива, Людино, твоя! Коли молодий, не страшні перешкоди Ти повний енергії й сил від природи! І хай негатив не приваблює блиском Повз нього пройди, не скорися під тиском! Звичкам шкідливим ви не здавайтесь, комп’ютера знайте та не зазнавайтесь! Одне життя, одне здоров’я- Ти пам’ятай про це завжди. Ціни цей скарб, він даний Богом, Щоб вберегтися від біди. Життя прекрасне, життя чудове, Коли ти юний, коли здоровий, Якщо сміливо йдеш до мети, А поруч друзі: він, я і ти. Життя – це казка, життя – це диво. Коли здоровий – тоді щасливий, Коли здоровий – тоді багатий, Звичайні будні тоді як свято. Здоров’я – це ранок зі свіжим повітрям, Це сонце, що гріє ласкаво й привітно. Здоров’я – це смак свіжих ягід дозрілих, Це спорт, що дає нам наснагу і силу. Це сон, що на крилах нам зорі несуть. Бери це сміливо мій друже у путь! І знай, любий друже, –у цьому житті, Чи бути здоровим, ВИРІШУЄШ ТИ! І будеш ти на світі жити, Учитись, мріяти, працювать. І будеш в добрім ти здоров’ї, Хвороби й зло перемагать! А ми бажаємо вам добра, А ми бажаємо вам тепла, Здоров’я -завтра і сьогодні! А ми бажаємо вам добра, Шкідливим звичкам вже пора Назавжди впасти у безодню! Пісня «Життя одне» Твоє здоров’я – лише в твоїх руках. Життя здорове – усмішка на вустах. Повітря, сонце , небо, гори, море сили додають. Люби природу – на зустріч їй іди. Найкраща сила – для тебе в ній одній Поганим звичкам – сили віднайти Сказати – ні! Приспів
Життя одне, Твоє життя! Нам разом з вами жити, разом з вами йти у майбуття. Здоровими! Учні: В кожній родині, В кожній сім’ї Зростають в любові Дітки малі! Та дитя своє Просто так любити -мало! А піклуватись треба про те, Щоб міцним і здоровим Воно зростало! Хай щасливим воно росте! Відкривається завіса Ой, яка чудова мить! Ми вам казочку покажемо, А Ви висновки робіть! Василько: Не піду я у школу! В мене ніженьки болять! Краще з’їм я пиріжок! Вип’ю « Пепсі-коли!» Телевізор подивлюся Подрімаю трішки… Хай від тої школи Відпочинуть ніжки! Там же бігати треба, І треба стрибати, Треба літери вивчать, Треба рахувати! Ще й зарядкою займатись! Е, ні! Краще вдома на дивані, З рудим котиком погратись! (грається з котиком). Кіт Мурзик: Я щоранку умиваюсь, Чищу свої зубки, Мию, чищу,вилизую Свою руду шубку. Плигаю щоранку вліво, Плигаю щоранку вправо. З задоволенням роблю, Різні фізкультурні вправи Якби спортом не займався, Якби цього не робив, Як би я тоді так спритно, Вправно так мишей ловив, Якби спортом не займався, Не тренував ніжки,- Не вміймав би я ,Васильку, Проворної мишки! Василько: Ти, бридке, руде створіння! Як посмів відкрити рота? Сам чим хочеш ти займайся, То усе твої турботи! Ти свого рудого носа Не сунь в мої справи! Роби свої фізкультурні І котячі вправи! Геть звідсіля! І не смій До мене підходить! Знай, Васильку, як з котами, Стосунки заводить! Не кота- зміюку Я пригрів на грудях! Ну, Мурзяко, вже тобі Ковбаси не буде! Не піду я в школу, В мене ніженьки болять! Лікар Айболить: Хто мене запрошував? Що в тебе болить? (Василько вказує на ноги). Не турбуйся –полікую, Ніжки твої вмить! Де ви,мої асистенти? Несіть швидше інструменти.(Виходять –качур,мавпочка,свинка,собачка з чемоданчиком і інструментами. Лікар міряє Васильку температуру, дістає великий шприц). Василько: Ой, лікарю! Н-нікого С-сюди ви не зовіть! Ой, лікарю! Н-нічого Вже в мене не болить! Лікар Айболить: Ми тебе, Васильку, Зараз полікуєм о. І тебе, і твої ніжки Від ліні врятуємо! Василько: Н-не болить н-нічого в мене! Х-хочу бути я …спортсменом! Лікар Айболить: Друзі! Є одна потреба! Хлопчика навчити треба І допомогти зрозуміти, Як здоров’я треба берегти! Качур:( танцює танець каченят) Я скажу і коротко , і ясно, кря! Не захворіє той, Хто регулярно робить Водні процедури! Скажу вам із власного досвіду, кря! Вода кращий засіб Від температури! Вмивайтеся! Купайтеся! Водою обливайтеся! Тоді з вашої утроби, Повтікають всі мікроби! Кря-кря! Свинка (танцює і співає): Я весела і мала, І мала, і мала, У калюжі купалась, Купалась, купалась, І на сонці розляглась, Розляглась,розляглась! Я маленька свинка! В мене - рівна спинка! Вітаміни я вживаю! Тому гарний вигляд маю! І моє вам побажання: Хто хоче гарно виглядати, Хай забезпечить в першу чергу, Собі нормальне харчування! Хрю! Хрю! Собачка (співає) : Дружба віддана не розірветься, Не розклеїться ні від злив, ні хуг. Друг тебе не лишить, Гавчик – він найближче, Ось оце і означає, Справжній друг! Можна довго сперечатись, Можна довго говорити, Я скажу вам лаконічно,Гав! Всім скажу вам, що робити, Гав! Гав! Бігати! Бігати! Бігати! Це –девіз спортсмена! Хочете бути завжди у формі- Приклад беріть з мене! Гав! Гав! Мавпочка (танцює під музику « Чунга-чанга»): Якщо з мене будете, діти, Приклад брати, І на дереві висіти, І качатись, і стрибати, То будете здоровими, То будете веселими! І у батьків у ваших Проблем не буде з нервами. Прокинешся з ранку- Побігай в росі! Я це кажу, Васильку, А слухають хай всі! Василько: Світло сьогодні , У нашому залі, Свято в гості До нас завітало! Лікар Айболить: Я звертаюся до вас, Любі мами й татка! Саме здоров’я не впаде, На голову дитятку, Треба щодня наполегливо працювати. Щодня про здоров’я дитяче дбати! Ось тоді ваші малята, Будуть справжні здоровя’та! Зненацька на сцені з’являється Бармалей. Він чхає,кашляє. Бармалей: Не вмивайтеся , малята, Не чистіть свої зубки! Хай не знає ваша шкіра, Ні мила,ні губки! Тільки їжте! Тільки спіть! Більш нічого не робіть! Нехай бігають у лісі, Сіренькі зайчата, А з вас нехай виростуть , з лінивих, Справжні бармалейченята! Папуга: Геть звідсіля, розбійнику! Брудний! Неохайний! Від присутності своєї, Зал звільни негайно! (Бармалей тікає). Папуга: А я скажу на прощання, Наші щирі побажання: Хочемо, щоб піклувались, Усі мами й тата, Щоб їхні малята Були здоров’ята! Ведуча: Наша ненька Україна, Всіх вас запевняє, Що про здоров’я малюків Вона завжди подбає! Дорогі татусі й мами, Дідусі й бабусі! Виховуйте свої чада У спортивнім дусі! Загартовуйте! Тренуйте!Правильно харчуйте! Не відкладайте це на завтра, Робіть це зараз! Чуєте? Пісня «Спортивна» : Серед нас нема лінивих, Неохайних, вередливих. Ми тепер одна сім’я Бо спортсмени в нас ім’я./2 рази Швидко промайнуть роки, Виростемо здоровими, Рідна школо, так і знай, Ми прославимо наш край!/2 рази Презентація « Ми за здоровий спосіб життя». 1 слайд. Здоров’я –це життя. Здоров’я - найвище благо, Дароване людині природою1 2 слайд. Без нього не можна Зробити життя повноцінним і щасливим! 3 слайд. Втратити здоров’я легко, А ось повернути його дуже й дуже важко! 4 слайд. Вживай вітаміни- Будеш мати гарний вигляд! 5 слайд. Не лінуйся робити зарядку- Будеш завжди в порядку! 6 слайд. Чистота- запорука здоров’я! 7 слайд. У чистого – все чисте! 8 слайд Хай славиться мило душисте! 9 слайд Рушник хай прославиться чистий! 10 слайд Хвала порошкові зубному І гребінцеві густому! Огляд літератури «Здоров‘я-це скарб! Цінуй його!».

План

проведення тижня казки

13.11.2017– 17.11.2017р.

Понеділок – 13.11.2017р.

Відкриття тижня казки.

Скринька українських народних казок.Інцеанізація казки « Колобок»- 2-В кл

Вікторина « Вгадай героя казки»

Вівторок – 14.11.2017р.

Конкурс на кращий малюнок до улюбленої казки « Казковий калейдоскоп»

(2-4 класи).

Інцеанізація казки « Пан Коцький» - 2-Б кл

Середа – 15.11.2017р.

Книжкова виставка « Цікавий світ казок»

Стара казка на новий лад « Семеро козенят» - 3-Бкл

Четвер – 16.11.2017р.

Казкова вистава « Як Василько став спортсменом» - 4- А кл.

Книжкова виставка « Нові книги – нові друзі»

П’ятниця – 17.11.2017р.

Акція «Подаруй казку шкільній бібліотеці» - 1-11кл.

Підбиття підсумків .

Місячник здоровя в школі

Згідно з Наказом МОН від 12 серпня 2014 року № 931 з 1 по 31 жовтня в Єрківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Героя України В.М.Чорновола проходив Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя», який спрямований на підтримку здорового способу життя серед молоді. В рамках місячника були проведені різноманітні заходи. Всі заплановані заходи проводились в співпраці бібліотекаря з педагогічним колективом школи. Розпочався місячник з інформаційного повідомлення про план проведення заходів в рамках Всеукраїнського місячника на загальношкільній лінійці, з висвітлення плану роботи місячника на стенді оголошень та дня відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків. Протягом місяця проходили - написання диктантів «Вічні цінності життя» та конкурс учнівських творів:«Здоровий спосіб життя – запорука успішного майбутнього». Огляди літератури та книжкові виставки в бібліотеці: « Шкідливі звички - шлях у безодню», «Здоров’я – це скарб! Бережи його!» дали змогу читачам ознайомитися з літературою, яка є в шкільній бібліотеці. Всі ці видання допоможуть їм зрозуміти, що здоров’я людини залежить не тільки від лікувально-профілактичних заходів медичних закладів, а перш за все - від дбайливого ставлення людини до свого здоров’я, вміння використовувати резервні сили свого організму та природні засоби. З метою популяризації здорового способу життя було організовано конкурс плакатів - «Здоров’я людини – найвища цінність» та конкурс малюнків - «Якщо хочеш бути здоровим – будь!» Разом з бібліотечним активом було проведено вікторини «Подорож по країні здоров'я » та бесіди « Бережи здоров’я з молоду», під час яких учні дізналися, що добре і негативно впливає на здоров'я людини, про правила ведення здорового способу життя. Згідно з планом місячника в кожному класі були створені інформаційні куточки: «Здоров`ятко» та «Нехворійко».

Квест «Ми за здоровий спосіб життя»

Перед осінніми канікулами шкільним психологом- Забудською М.Б., соціальним педагогом- Головешкіною О.В., бібліотекарем- Продан А.В., вчителем зарубіжної літератури- Романюк С.В. та вчителем фізичної культури - Плахотніком В.Ф. було проведено квест «Ми за здоровий спосіб життя». Квест сприяв отриманню підлітками знань про поняття «здоров’я», «здоровий спосіб життя», визначення та усвідомлення факторів, що впливають на здоров’я, створення умов для формування в учнів позитивного ставлення до життя та власного здоров’я. В грі учні не тільки здобули нові знання, але й отримали комунікативні навички (ефективного спілкування в різних формах та умовах), вміння продуктивно працювати в команді, знаходити компроміси для досягнення загальної цілі.

Рейд перевірка стану збереження шкільних підручників

З метою кращого збереження шкільної літератури активом бібліотеки та бібліотекарем школи проведені рейди перевірки стану збереження підручників. Хочеться відмітити, що не всі діти дбайливо ставляться до своїх книг і це дуже прикро!!!! Будь ласка, підклейте і обгорніть свої книги!!!! А також відмітити і подякувати таким класним колективам, як : 2-В клас (класний керівник – Горовенко В.І. ) , 1-Б клас (класний керівник - Міняйло Н.М.), 7-А клас ( класний керівник Гаркавенко І.П.)!!! МОЛОДЦІ !!!!

Інтелектуальний турнір - « Що я знаю про здоровий спосіб життя».

Учні 7-А та 7-Б класів взяли участь в інтелектуальному турнірі - « Що я знаю про здоровий спосіб життя». Були сформовані дві команди: команда «Капітошки» - капітан Куцай Андрій, та команда «Силачі» - капітан Буряк Софія. Учасники демонстрували свої знання з основ здоров’я при виконанні різноманітних завдань, пригадували приказки та прислів’я про здоров’я, а також показували свої вміння у естафетах. В напруженій боротьбі перемогу здобула команда «Капітошки» - 7- А класу.ВІТАЄМО!!!!!

Ми спритні,вправні козачата

Між учнями 1-Б класу ( класний керівник-Міняйло Н.М ) та 1-В кл. (Класний керівник- Нос Л.В) разом з вчителем фізичної культури - Плахотником Ю.В. було проведено змагання під назвою « Ми спритні, вправні козачата».

Екскурсія «Мандрівка Книжковим містечком».

Для найменших школярів - учнів перших класів була проведена - екскурсія «Мандрівка Книжковим містечком». Після екскурсії учні ознайомилися з правилами поведінки у бібліотеці, правилами поводження з книгами, дізналися про історію виникнення книги, про те, яку важливу роль відіграє книга в нашому житті.


Першокласники стали активними учасниками вікторини на тему: «З якої казки герой?».

УВАГА!!!Увага!!!!

Продовжується акція " Подаруй книгу - шкільній бібліотеці !!!"

Дякуємо тим учнями , які вже подарували ці цікаві книги!!!


11 жовтня відбулася зустріч з лікарем стоматологом Кучеренко Тетяною Ігорівною, яка детально розповіла учням 8-11 класів про наслідки та захворювання, які виникають внаслідок неправильного виконання правил особистої гігієни порожнини рота.



10 жовтня медсестрою школи Нікітюк І.В. була проведена бесіда «Особиста гігієна» та рольова гра «Надання першої медичної допомоги в різних життєвих випадках «Це повинен знати кожен». Інга Володимирівна наголосили на важливості ведення здорового способу життя, ознайомила присутніх з правилами наданняпершої невідкладної допомоги при травмах.

4 жовтня було проведено лекцію - «Здоров’я – головне багатство кожної людини», в ході якої були розглянуті питання, що стосуються здоров’я людини, висвітлені психологічні фактори, що впливають на якість та тривалість життя людини.

Згідно з планом місячника в кожному класі було створено інформаційні куточки: «Здоров`ятко» та «Нехворійко».


Конкурс плакатів «Здоров’я людини – найвища цінність» та конкурс малюнків «Якщо хочеш бути здоровим – будь!»

З метою популяризації здорового способу життя було організовано конкурс плакатів «Здоров’я людини – найвища цінність» та конкурс малюнків «Якщо хочеш бути здоровим – будь!»

Згілно плану місячника відбулися футбольні турніри.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя» в Єрківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Героя УкраїниВ.М.Чорновола Згідно з Наказом МОН від 12 серпня 2014 року № 931 з 1 по 31 жовтня 2017 року в Єрківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Героя України В.М.Чорновола проходить Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя», який спрямований на підтримку здорового способу життя серед молоді. Розпочався місячник з інформаційного повідомлення про план проведення заходів в рамках Всеукраїнського місячника на загальношкільній лінійці, з висвітлення плану роботи місячника на стенді оголошень та дня відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків. На початку місяця проходили - написання диктантів «Вічні цінності життя» та конкурс учнівських творів:«Здоровий спосіб життя – запорука успішного майбутнього». Огляди літератури та книжкові виставки в бібліотеці: « Шкідливі звички - шлях у безодню», «Здоров’я – це скарб! Бережи його!» дали змогу читачам ознайомитися з літературою, яка є в шкільній бібліотеці. Ці видання допоможуть їм зрозуміти, що здоров’я людини залежить не тільки від лікувально-профілактичних заходів медичних закладів, а перш за все - від дбайливого ставлення людини до свого здоров’я, вміння використовувати резервні сили свого організму та природні засоби.

День Чорнобильської катастрофи

31 рік тому - 26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян.

Аварія на ЧАЕС — найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі.

О 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі №4 прогримів вибух, і кілька сотень працівників та пожежників намагалися загасити пожежу, що не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 співробітників станції і постраждали сотні рятувальників. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто величезну кількість радіоактивних речовин. За потужністю радіоактивний викид у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма. В результаті аварії стався викид йоду-131, цезію-137, стронцію-90, ізотопів плутонію та інших радіоактивних часток. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров'я людей важко досі - тільки від раку, що розвинувся в результаті отриманої дози радіації, померли сотні тисяч людей. Прип'ять і навколишні села ще кілька століть будуть небезпечними для проживання.

Населення Прип'яті, яке в 1986 році становило 45 тис. осіб, повністю евакуювали протягом перших трьох днів після вибуху. Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС "Форсмарк" знайшли радіоактивні частинки, які приніс вітер зі сходу, та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація населення із зони ураження.

Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед, ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. Понад 2,5 мільйонів мешканців України страждають від захворювань, спричених опроміненням, і близько 80 тисяч із них отримують допомогу. За даними міжнародних організацій, в результаті аварії померли 60 тисяч ліквідаторів, а 165 тисяч стали інвалідами, у Європі зафіксовано 10 тисяч випадків вроджених патологій у новонароджених та 10 тисяч випадків раку щитоподібної залози.

У 1993 році Міжнародне агентство з атомної енергії серед причин аварії на Чорнобильській атомній електростанції вказало на те, що реактор був неправильно спроектований і небезпечний в експлуатації, персонал не був проінформований про небезпеки, допустив ряд помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про небезпеку реактора.

Після найбільшої в світі ядерної катастрофи електростанція продовжувала працювати через гостру нестачу електроенергії в Україні. Остаточна зупинка електростанції сталася тільки у 2000 році.

Чорнобиль - це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Детальніше ознайомитися з подіями цієї трагедії можна в шкільній бібліотеці,де організовано виставку "Чорнобильське горе України-її незгоєнна рана".

До роковин Кобзаря.

9 березня виповнилось 203 роки з дня народження Тараса Шевченка.

Вже звично, в Україні й по всьому світі відзначають шевченківські дні.

З цієї нагоди шкільним бібліотекарем було проведено ряд заходів, а саме :

1.Виставка книг " Вічний вогонь Тарасового слова"

2.Виставка малюнків до улюблених творів Т.Г.Шевченка

3.Презентація книг "Навіки з нами пророче слово Кобзаря"

4.Конкурс на краще виконання творів Т.Г.Шевченка

5. Презентація про життєвий шлях поета " Наш земляк Т.Г.Шевченко"

Зупинись на хвилинку- подивись на новинки!!!!

Пропонуємо Вашій увазі нові книги, які надійшли до нашої шкільної бібліотеки!!

Це цікаві книги із краєзнавства, історії нашої Батьківщини,байки, вірші , художні твори для молодших школярів.

Бібліотека завжди чекає Вас, любі читачі!

2 лютого 2017 року виповнюється 80 років з дня народження видатного українського педагога -Олександра Антоновича Захаренка. Все життя його тягло в небо, в космос; у юності він мріяв про авіацію, не склалося; став учителем у селі, яке не на кожній карті й знайдеш. Проте вчителів такого рівня і тоді, в Союзі, було менше, ніж космонавтів. 1983-го це визнали, він дістав звання народного вчителя СРСР. У 2002-му Сахнівська школа Корсунь-Шевченківського району Черкащини набула офіційного статусу «Авторська школа О.А.Захаренка». Сталося це за три місяці до смерті Олександра Антоновича. У 2007-му Міністерство освіти і науки України запровадило медаль ім.Олександра Захаренка. До цієї дати в шкільній бібліотеці організовано виставку літератури-" Олександр Захаренко - золота скарбниця педагогіки".

Виставка " Пам'яті героїв Крут"

З метою виховання в учнів поваги до історичного минулого Українського народу та у зв'язку з 89-ю річницею героїчної загибелі юнаків у бою під Крутами в шкільній бібліотеці організовано книжкову виставку " Пам'яті героїв Крут"


Сьогодні світ вшановує день пам’яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, світ вшановує Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, встановлений Рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року.

Президент України Петро Порошенко назвав Голокост одним із наймасштабніших трагедій в історії земної цивілізації.

Мільйони невинних людей було знищено лише за належність до єврейського народу. Нормальна людська свідомість відмовляється це сприймати...

У цей день, 27 січня 1945 року, був звільнений найбільший нацистський табір смерті "Аушвіц-Біркенау" (Польща), в якому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 4 мільйонів осіб. Точну кількість загиблих так і не вдалося встановити, оскільки багато документів було знищено, а нацисти не вели облік жертв, які направляються у газові камери відразу після прибуття.

На території табору в 1947 році був створений музей в пам'ять про жертви, який включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Цій даті в шкільній бібліотеці приурочена книжкова виставка.

День Собо́рності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99

В шкільній бібліотеці до свята організовано книжкову виставку " Співаємо славу тій події і тепер! "

19 грудня - День святого Миколая

Сьогодні дев'ятнадцятого грудня - день святого Миколая. Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися. А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки. В нашій шкільній бібліотеці до цієї дати організовіано виставку літератури.

Сьогодні, 14 грудня, День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986р.

Фотография

В цей день в нашій школі були проведені на цю тему бесіди, виховні години,зустріч з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС, а шкільною бібліотекою організовано книжкову виставку " Битва за Чорнобиль".

Нагородження переможців

З метою популяризації читання та виховання любові до книги в школі було проведено конкурси- " На кращий читаючий клас школи" та " На краще збереження шкільних підручників".

Переможцями стали :

- конкурс " На кращий читаючий клас школи" - учні 2--Б класу (класовод - Білоус Л.Г) та 10- го класу ( класний керівник - Мазурін П.А)

- конкурс " На краще збереження шкільних підручників" - учні 3-А класу ( класовод кудрява Н.І) , учні 3-Б класу ( класовод Сагало К.Г) , учні 6 -А класу ( класний керівник Гаркавенко І.П.) та учні 9-Б класу ( класний керівник Янворська Л.А).

План проведення Міжнародного місячника шкільних бібліотек «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» - 2016 рік

№ п/п

Клас

Дата

Відповідальні

1.

Відкриття Міжнародного місячника шкільних бібліотек- урочиста лінійка.

День відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків.

1-11кл.

03.10

Бібліотекар

Онуфрієнко О.В.

2.

Благодійна акція « Подаруй книгу шкільній бібліотеці»

1-11кл.

03.10-30.10

Бібліотекар

3.

Книжкові виставки:

- « З книгою в країну знань»

- « Якими ми були, якими ми стали»

- «Козацькому роду – нема переводу»

- «Різноманітний світ навчальних книжок».

- «Для тебе, вчителю»

- «Книги подаровані читачами»

бібліотека

протягом місяця

Бібліотекар

4.

Конкурс учнівських творів:

- «Диво, ім’я якому – книга»

-«Інтернет чи книга?»

-« Значення книги в житті людини»

- « Мій улюблений письменник»

- « Лист до улюбленого героя»

5-11кл.

03.10-30.10

Бібліотекар,

вчителі української мови та літератури

5.

Екскурсія до шкільної бібліотеки учнів 1-х та 2-х класів.

1-2кл.

03-07.10

Бібліотекар

Члени гуртка

« Юний бібліотекар»

6.

Виставка газет - « Вісті з шкільної бібліотеки»

5-10кл.

03-30.10

Бібліотекар,

актив бібліотеки

7.

Конкурс малюнків до творів улюблених письменників

1-6 кл.

03-20.10

Бібліотекар,

класоводи

8.

Бесіда: «Знай і ти, як книгу берегти!».

2-11 кл.

01-7.10

Бібліотекар

9.

  1. Рейд – перевірка стану збереження шкільних підручників

1- 11 кл.

03-20.10

Бібліотекар,

актив бібліотеки

10.

  1. Організація роботи «Книжкової лікарні»
  2. Виставка «Підручнику – друге життя”

3. Підведення підсумків перевірки та випуск « Блискавки»

2-7кл.

1-11кл.

6-7 кл

протягом місяця

Бібліотекар,

Члени гуртка

« Юний бібліотекар»

11.

Лекція « Сучасне українське козацтво»

9-11кл.

12.10

Янворська Л.А.

12.

Вікторини :

-Книга – міст у світ знань,

- Козацькі змагання

- Впізнай героя

- У світі міфів

- Билини та балади

- Сторінками народних казок

5-9кл

протягом місяця

Бібліотекар,

вчителі зарубіжної, української мови та літератури, вчителі історії

13.

КВК «Мандри сторінками книг»

7-А,7-Бкл.

19.10

Бібліотекар

14 .

Гра « Книжковий калейдоскоп»

6-А,6-Б кл кл

13.10

15

Виховні години, інформації до дня українського козацтва та Дня захисника України»

1-11кл

10.10-13.10

Класоводи,класні керівники

16

Конкурс на кращий читаючий клас школи (2-4кл) та ( 5-11кл)

2-11кл

03.10-30.10

Бібліотекар

17

Конкурс на краще збереження шкільних підручників

1-11кл

03.10-30.10

Бібліотекар

18

Свято « Козацькому роду- нема переводу»

Гра « Козацький герць»

3-Б кл

9-А,9-Б кл

12.10

Міняйло Н.М. Продан А.В

Янворська Л.А,

Забудська М.Б

18

Підведення підсумків проведення місячника

1-11кл.

31.10

Бібліотекар, актив бібліотеки

Відкриття Міжнародного місячника шкільних бібліотек відбулося проведенням урочистої лінійки та днем відкритих дверей у бібліотеці для учнів, вчителів, батьків


Екскурсія до шкільної бібліотеки учнів 1-х класів.

Згідно плану проведення Міжнародного місячника шкільних бібліотек «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» було проведено екскурсії до шкільної бібліотеки учнів 1-х класів.

Книжкові виставки:

«Козацькому роду – нема переводу»

«Різноманітний світ навчальних книжок»

« З книгою в країну знань»

Вікторина "Книга – міст у світ знань"

Згідно плану проведення Міжнародного місячника шкільних бібліотек «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» була проведена вікторина: "Книга – міст у світ знань"


Згідно плану проведення місячника книги в школі було проведено конкурс малюнків до творів улюблених письменників

Згідно плану проведення Міжнародного місячника шкільних бібліотек «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» було проведено рейд – перевірку стану збереження шкільних підручників.Найкраще бережуть видані їм підручники учні 3-А класу та 9-Б класу.Молодці!!!!!

Екскурсія до бібліотеки учнів 2-го класу



Змагання " Козацькому роду- нама переводу"

13 жовтня 2016 року. Глядачі та команди 4-Б класу «Нащадки козаків!» та «Джура» отримали масу позитивних вражень, коли проводили змагання «Козацькому роду – нема переводу». Маленькі козачата поринули у цікаву подорож до наших прапрапрадідів - запорозьких козаків. Із літописів відомо про славний період козаччини, який тривав майже триста років. Це Запорізька Січ. Козацтво було організованою військовою силою, яка боронила наші землі варварських нападників!

Січовики були сміливими, дисциплінованими, гордими та вольними людьми. Саме це намагалися показати учасники в таких конкурсах: «Привітання куренів», «Як козаки співають», «Козацька кмітливість», «Як козаки з варениками справлялись», … Переможцями стала команда «Джура».

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/02лдпг.jpg

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/IMG_4778.JPG02.jpg

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/IMG_4791.JPG02.jpg

КВК «Мандри сторінками книг

КВК «Мандри сторінками книг» між учнями 7-А та 7-Б класів показав, наскільки діти знають історію України, українського козацтва, володіють знаннями з літератури…Конкурси були різноманітні: «Емблема», «Кросворд», «Ребус», «Весела перерва», «Чорний ящик»…

У конкурсі «Домашнє завдання» Бондаренко Анастасія (7-А) декламувала вірш В.Симоненка « Ти знаєш,що ти людина…», а Поленякіна Анна (7-Б) виконала музичну композицію на сопілці. Цікавим був конкурс-інсценізація української народної пісні. Переможцями стали учні 7-Б класу.

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/02олгн.jpg

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/IMG_4736.JPG02.jpg

/Files/images/2016-2017_navchalniy_rk/IMG_4727.JPG02.jpg

«Козацький герць»

12 жовтня 2016 року між учнями 9-х класів відбувся «Козацький герць». Дві команди – «Калниболоцький курінь» та «Запорізька сотня» – показували свою вправність у різноманітних конкурсах. Вікторина на козацьку тематику та конкурси: «Вершники», «Доповнити прислів’я», «Гопак», «Нагодуй козака» – показали спритність, згуртованість учасників змагань, знання ними українських звичаїв і прислів’їв. В запеклій боротьбі перемогу отримала команда «Запорізька сотня».


КВЕСТ " Ми за здоровий спосіб життя!"

15 червня 2016 року згідно плану пришкільного оздоровчого табору " Паросток" було проведено Квест " Ми за здоровий спосіб життя", в ході якого учні колективно виконували поставлені завдання і отримували такі бажанні бали. В шкільній бібліотеці учням потрібно було створити коладж " Жити здорово- це здорово!" Найбільше балів отримали учні двох загонів - " Бригантина" та " " Кока - кола".

30 років минуло з того часу, як пролунав вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок руйнації будівельних конструкцій блоку відбувся викид величезної кількості радіоактивних речовин у навколишнє природне середовище.
Радіоактивна хмара, яка піднялася у повітря, завдала шкоди не лише довкіллю України, а й країнам Європи та колишнього Радянського Союзу.

У зв’язку із створенням зони відчуження навколо Чорнобильської АЕС проведено евакуацію близько 100 тисяч мешканців міст Прип’яті та Чорнобиль, районних центрів та сіл 30-км зони. У подоланні наслідків катастрофи брали участь тисячі людей, серед них були військові, пожежники, медики, фахівці, які займалися дезактивацією місцевості та інші. Чорнобильська катастрофа завдала та продовжує завдавати непоправної шкоди довкіллю нашої країни та здоров’ю великої кількості людей. Відзначаючи героїзм та мужність людей, які брали участь у роботах, пов’язаних із ліквідацією наслідків аварії, Президентом України 2016 рік оголошено Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Світла пам’ять усім тим, які ціною свого життя ліквідували наслідки атомного вибуху. Сьогодні в цей сумний для всієї країни день біля памятника на площі селища відбувся мітинг присвячений 30 роковині вибуху на Чорнобильській АЕС, під час якого було сказано багато слів подяки учасникам - ліквідаторам .

В шкільній бібліотеці організовано книжкову виставку " Чорнобильське горе України - її незгоєнна рана."

Сьогодні Всесвітній день авіації і космонавтики

12 квітня весь світ відзначає День авіації і космонавтики — пам'ятну дату, присвячену першому польоту людини в космос. Це особливий день — день тріумфу науки і всіх тих, хто сьогодні трудиться в космічній галузі.

Політ, що тривав всього 108 хвилин, став потужним проривом в освоєнні космосу.

Ім'я Юрія Гагаріна стало широко відомим в світі, а сам перший космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу. Як відомо, перш ніж в космічний корабель сіла людина, в політ були відправлені чотириногі друзі людини. В серпні 1960 року радянський космічний корабель «Восток» з собаками Білкою і Стрілкою на борту здійснив добовий політ з поверненням на Землю.

В шкільній бібліотеці в цей день організовано виставку літератури присвячену цій даті.

Конкурс на краще читання творів Т.Г.Шевченка

10 березня в актовому залі школи відбувся конкурс на краще читання творів Т.Г.Шевченка, адже творчість поета сьогодні актуальна, як і 202 роки тому. Змагалися учні 2-4 класів. Журі визнало кращими серед учнів 2 класів - Пироженка Кирила, серед учнів 3 класів - Ясенчука Романа, серед учнів 4 класів - Успаленка Констянтина. Переможці були нагороджені грамотами, а всі інші учасники - подяками. Також всі присутні мали змогу ознайомитися з виставкою літератури " Вічний вогонь Тарасового слова" присвяченій творчості видатного поета та оглянути виставку малюнків до творів Т.Г.Шевченка.

Сьогодні День народження видатного українського поета, художника Тараса Григоровича Шевченко

Сьогодні День народження поета, художника Тараса Шевченко

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко. Батьки Шевченка були кріпаками магната генерал-лейтенанта Василя Васильовича Енгельгарда - поміщика, що володів 50 тис. кріпаків і був власником близько 160 тис. десятин землі. Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки, у ній, окрім Тараса, було 6 дітей - старші - Катерина та Марія, брат Микита, молодші - Ярина, Марія, брат Йосип.

Різні заходи на честь народження українського митця пройдуть у багатьох українських містах, до пам'ятників поета покладуть квіти.

У шкільній бібліотеці до цієї дати підготовлено виставку "Вічний вогонь Тарасового слова"

та виставку малюнків до творів Т.Г.Шевченка.

Поетична квітка України

Сьогодні 25 лютого в Україні відзначається 145 річниця з дня народження видатної української поетиси Лесі Українки. В цей день в шкільній бібліотеці організовано книжкову виставку " Поетична квітка Украни", оглянувши яку читачі мають змогу ознайомитися з цікавою біографією Лесі Українки та її творами.


Міжнародний день рідної мови

21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови, встановлений ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько шести тисяч мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Українська наша мова мелодійна та неповторна, бо увібрала в себе гомін полів, лісів, морів нашої рідної землі. Напередодні святкування Міжнародного дня рідної мови, працівники Єрківської публічної центральної бібліотеки разом з шкільною бібліотекою Єрківської загальноосвітньої школи провели годину спілкування " Наша мова - серце наше". До бібліотеки завітали учні 4-А класу з класоводом Поліщук Л.В. Ведучі розповіли присутнім про значення державної мови , про почуття національної гідності й любові до рідної мови. Учні читали вірші про красу та багатство рідної мови. На закінчення учні переглянули книжкову виставку " Мова - духовний скарб нації".

Герої живуть вічно...

19 лютого в приміщенні актового залу школи було проведено позакласний захід до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні. . На зустріч були запрошені учасники подій на Майдані Незалежності, представники громадськості, родини загиблих в АТО, учні , вчителі.

Зустріч відкрила директор школи В.Т. Онатій . Також перед присутніми виступили селищний голова Л.О. Польовий та сотник Майдану А.А.Чумак, який передав на зберігання у школу прапор Євросоюзу, з яким він перебував на Майдані.

Хвилюючим був виступ учнів школи, у якому вони патріотичними віршами ще раз нагадали всім про Героїв Небесної Сотні. Присутні зі сльозами на очах ререглянули презентацію "Герої не вмирають". Захід завершився пригощанням всіх присутніх караваєм та покладанням квітів до меморіальних дошок на честь Бохонька Сергія, Бобурова Руслана, Чумака Віталія.

/Files/images/IMG_1175.jpg /Files/images/IMG_1176.jpg /Files/images/IMG_1182.jpg/Files/images/IMG_1183.jpg/Files/images/IMG_1192.jpg 17 лютого виповнюється 110 років з дня народження Агнії Львівни Барто ( 1906-1981) російської дитячої письменниці. В цей день в шкільній бібліотеці було організовано книжкову виставку.

Ціна чужої війни....

Щороку 15 лютого вся наша країна вшановує память тих, кому довелося воювати в чужих країнах, і які з честю виконали свій воїнський обов"язок . В цей день в приміщенні школи відбулася зустріч з воїнами інтернаціоналістами присвячена 27-ій річниці виведення військ з Афганістану . На зустрічі виступив селищний голова Л.О.Польовий, голова Катеринопільської районної ради В.І Верета , староста села Радчиха, воїн інтернаціоналіст В.І.Гончар. Учні школи вручили гостям квіти. Хвилиною мовчання вшанували пам"ять про загиблих, які не повернулися додому живими. Всіх присутніх пригостили запашним короваєм. Після закінчення зустрічі воїни - інтернаціоналісти поклали квіти до меморіальних дошок землякам, які загинули в зоні АТО.

/Files/images/noviy_rk/DSC_0002.JPG /Files/images/noviy_rk/DSC_0003.jpg /Files/images/noviy_rk/DSC_0012.jpg /Files/images/noviy_rk/DSC_0019.jpg /Files/images/noviy_rk/DSC_0028.jpg /Files/images/noviy_rk/DSC_0036.jpg /Files/images/DSC_0046.jpg /Files/images/DSC_0065.jpg /Files/images/DSC_0066.jpg /Files/images/DSC_0069.jpg /Files/images/noviy_rk/DSC_0040.jpg /Files/images/DSC_0042.jpg /Files/images/IMG_1117.jpg /Files/images/IMG_1124.jpg

Також в цей день в шкільній бібліотеці учні школи могли ознайомитися з книжковою виставкою " Ціна чужої війни..."

День Святого Валентина

День святого Валентина святкують в багатьох країнах світу. В цей день зазвичай зізнаються в коханні, дарують коханим подарунки.

До дня Святого Валентина в шкільній бібліотеці влаштовано книжкову виставку , оглянувши яку- учні дізналися про історію виникнення свята його релігійне підгрунтя та інш.

Конкурс дитячих робіт « Оберіг для воїна»:

Книжкова виставка " Памяті героїв Крут"

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут 29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті героїв Крут. 95 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.
29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.
Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.
Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано.
Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».
Сьогодні у шкільній бібліотеці організовано книжкову виставку " Пам’яті героїв Крут"

Усний журнал: « Я люблю Україну»

Усний журнал: « Я люблю Україну» Мета: поглибити знання учнів про культурну спадщину України; формувати культуру взаємовідносин між людьми, повагу до традицій і звичаїв українського народу; виховувати почуття патріотизму, чуйність, людяність, терпимість і небайдужість. Хід свята: На світі багато чудових країн, Мені наймиліша, найкраща країна, Яка піднялася, мов Фенікс, з руїн, Безсмертна моя Україна. Ти з давніх віків непокірна була І волю свою боронила невпинно. Нарешті збулося – її здобула Звитяжна моя Україна. На землях твоїх неозорих степів Живе працьовита і чесна родина, Хвилюється колосом стиглих хлібів Моя золота Україна. В садах і дібровах в вечірні часи Чарує нас пісня дзвінка солов’їна, І чути співочі дівчат голоси, – Пісенна моя Україна. Пісня « Ми за мир!» Тепер ще не легко живеться тобі, Є в тому, мабуть, особлива причина. Та все подолає в тяжкій боротьбі Незламна моя Україна. Україна – це отча земля, рідний край, де ми народилися. Україна – одна з найбільших держав Європи. Погляньте на карту України. На нiй позначено кордони української землi. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас чудові гори. Простір землі, заселений українським народом великий. Квітуй, мов калина, над плесами вод, Будь в дружбі і праці міцна та єдина. Хай буде щасливим твій вільний народ, Прекрасна моя Україно! Пісня « Україна в моїм серці» Україна багатонаціональна, багатомовна, але Україна єдина. Пам’ятаємо, не забуваємо і цінуємо нашу Батьківщину. У всіх людей одна спільна мета – жити в добрі та злагоді, зробити життя в Країні кращим. Мир – це перша та необхідна умова для повноцінного дитинства. Немає більш несумісних понять, ніж війна та діти. І немає благороднішої мети у людства, ніж захистити дітей і всіх людей на Землі від війн і конфліктів. Поле широке, небо високе В променях сонця сія. Верби. Калина… В даль пісня лине – То Україна моя. Є у всіх одна країна, Найрідніша нам усім. То прекрасна Україна, Нашого народу дім. Моя Україно, тебе я кохаю – Тут дім мій, тут друзі живуть. Тут мовою рідною пісня лунає І мальви по селах цвітуть. Україно, земле рідна, Земле сонячна і хлібна, Ти навік у нас одна. Ти, як мати, найрідніша, Ти з дитинства наймиліша, Наша отча сторона. У рідному краї і серце співає, Лелеки здалека нам весни несуть, У рідному краї і небо безкрає, І ріки-потоки, мов струни течуть. Одна Батьківщина, і більш не буває. Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну оселю свою забуває, Той долі не знайде в житті. 14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.). Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Козаки були віддані своєму товариству, любили влучне слово, дотепні жарти, вигадки й розваги, а над усе – пісню. Пісня « Їхав козак» Живи, Україно, славетна земля, живи, Україно, живи, незалежна соборна держава, ти наше життя! Ведуть нас вперед, за нове майбуття, Дніпро і Карпати, степи стародавні, І Чорного моря хвиляста краса, Вони ще побачать діла наші славні, Бо воля народна здійснить чудеса! Дай нам, Боже, сили і снаги, щоб цвіли Дніпровські береги, щоб жили гуртом , не поодинці на землі щасливі українці. Я на рідній мові друзям щастя зичу хай добро хлібину кожному несе у гостинну хату щиро всіх покличу і вони , я певний, зрозуміють все. І вони, я-певний, зрозуміють слово: Де матусі ласка, батькове тепло, де вкраїнська мова пахне барвінково, де вкраїнська пісня розправля крило. Ось і закінчилося свято, Хотілося б вам усім побажати Добра і злагоди, й краси, Щоб для України ви росли. Хай вам щастить завжди й у всьому, Не піддавайте серце злому. Хай Бог нам усім допомагає І рідний край оберігає ! Пісня « Ми козаки» Презентація « Україна моя єдина!»

Виставка-пам’ять „Трагічні уроки історії України”

В шкільній бібліотеці діє виставка-пам’ять до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту „Трагічні уроки історії України”. Щорічно 27 січня ми відзначаємо День пам'яті жертв катастрофи і героїзму європейського єврейства для вшанування пам'яті жертв Голокосту. Допоки жива людська пам'ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану. В ті часи понад півтора мільйона українських євреїв було знищено нацистами. Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті і відстоювати гідність людини. Темою цього дня є вічна пам'ять і зобов'язання докласти зусиль до недопущення геноцидів і злочинів проти людяності. Запрошуємо всіх на перегляд виставки.


Виховний захід « Діти України за мир!»

Пісня « А ми дівчата з Ураїни»
Ведучий: _69__ мирних років всміхалася наша рідна Україна. Безхмарне і спокійне було сьогодення. Але коли вдарили дзвони на сполох, наша ненька Україна, її сини та дочки від наймолодших до найстарших пліч-о-пліч встали на її захист. Саме про них думав Президент України, коли своїм Указом проголосив 14 жовтня – Днем захисника України. Україно, молюся за тебе, Як за матір гріховно-святу, За блакить твого вічного неба І за ниву твою золоту. Україно, молюся за славу, За твою непокору століть, За столицю твою злотоглаву, Що по груди в каштанах стоїть. Україно, молюся за мову, За божественну мову твою, І за вроду твою калинову, Від якої добріша стаю. Україно, молюся за пам`ять Убієнних за волю синів І за тих, що у душах запалять Промінь правди, щоб край заяснів. Ведуч. 2: Встала в небі зоря вечорова та й за руки веде зорченят… Будь здорова, козацька Покрово! — найдивніше з осінніх свят. Ведучий 1:
Особливо шанували на Україні Покрову запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах. її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки.
Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів. Ведучий 2:Для нас, українців, це свято християнське і національне, це боротьба українського народу за право бути вільними, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Рабства каламутну ніч переборювала Січ. Козаків боялись зайди, Бо була в них сила правди. Цар Петро і Катерина зневажали наш народ. Горювала Україна і тужила Україна Під пятою у заброд Але наш народ боровся І Хмельницький в нас знайшовся, Ведучий1: Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Багато церков маємо побудованих на честь свята Покрови. Святкова пісня

27 січня- Міжнародний день памяті жертв Голокосту

Голокост — геноцид єврейського народу Складовою масового знищення населення України стало цілеспрямоване винищення євреїв, циган і психічно хворих людей. З початком окупації Західної та Правобережної України нацисти створили у великих містах 50 гето, до яких силоміць зганяли всіх євреїв. Це були огороджені колючим дротом міські квартали, де вони жили в найзлиденніших умовах. Ізолювавши євреїв, гітлерівці або розстрілювали їх окремими групами за межами гето, або відправляли на знищення в табори смерті, побудовані в Німеччині й Польщі.
Найбільшим в Україні було Львівське гето (існувало з листопада 1941 р. по червень 1943 p.). У ньому утримували 409 тис. євреїв. З подальшим просуванням на схід їх знищували відразу на місці.
На відміну від інших трагедій людства, Голокост мав декілька властивих рис, які відрізняють його від попередніх.
  • На відміну від голокостів минулих сторіч, під час нацистського Голокосту було знищено, доволі часто планомірно мільйони людей на великому географічному просторі. Для цієї мети було збудовано табори смерті в багатьох країнах Європи, де запроваджувалась система винищення.
  • Іншою властивою рисою Голокосту є використання расистських теорій та псевдонаукових теорій про неповноцінність чи недорозвиненість певних груп людей, які підлягали знищенню. Широко використовувалася також теорія т. зв. «соціального дарвінізму» — твердження що винищування людей було продовженням Теорії Еволюції Дарвіна. Сильні народи чи раси згідно з цією теорією, нібито, природньо прагнули знищити неповноцінних, які згідно з теорією еволюції мали зникнути й поступитись життєвим простором сильним расам.
  • Для здійснення Голокосту використовували ефективні та нові на той час методи знищення. До прикладу, нові види хімічних та механічних засобів вбивства, будували крематорії, використовувалися рахувальні машини з перфокартами для контролю над кількістю знищених тощо.
  • Нацистський Голокост також відрізняється своєю жорстокістю. Існують численні приклади використання полонених для медичних експериментів, тортур тощо. Властивою рисою Голокосту є також терор проти всіх верств мирних мешканців і дітей також. У намаганні підтримувати «чистоту раси», терору та винищенню підлягали деякі види хворих, осіб із психічними вадами та гомосексуалісти.

Година спілкування "На шляху до свободи та незалежності"

22 січня 2016 року бібліотекарями Продан А.В. та Пономаренко Л.Ф було проведено годину спілкування "На шляху до свободи та незалежності", метою якої було надати інформацію про свято України, яке відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. Крім того в приміщенні шкільної бібілотеки учні змогли ознайомитися з виставкою літератури - « Співаємо славу тій події і тепер!»

Флешмоб "Схід і захід разом".

В Україні 22 січня 2016 р. відзначають День Соборності. Це свято щорічно відзначається з 1999 року і присвечене дню проголошення Акта злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Проголошення злуки УНР та ЗУНР відбулося 22 січня 1919 року - у першу річницю IV Універсалу Української центральної ради (УЦР), який проголошує повну незалежність УНР. В нашій школі в цей день було проведено ряд заходів присвячених цій видатній події. На центральній площі школи відбувся флешмоб "Схід і захід разом". Понад дві сотні учнів та працівників школи 22 січня, незважаючи на мороз, вийшли на центральну площу школи, щоб утворити живий ланцюг Єднання. Учасники флешмобу виголошували гасла: «Разом ми сила!», «Україна єдина від Карпат до Дніпра!»,"Слава Україні - Героям слава!" , "Україна соборна - навіки разом!". А закінчився захід запуском жовто-блакитних кульок.

Свято Хрещення Господнього

Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Вірування та обряди

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священик занурює в воду під час обряду. Проте ця думка є помилковою, оскільки не завжди у воду занурюють срібний хрест, а використовують дерев'яний чи з будь-якого металу, а вода все одно роками не псується. Зранку ходять до церкви святити воду. Цією свяченою водою почи­нається трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропить усіх членів сім'ї, хату, інші будівлі, криниці. За давньою тра­дицією, церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана, з льо­ду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного ко­льору. Було прийнято також при­крашати хрест барвінком і гілками сосни. До радянських часів у день водосвяття в селах і містах влаштовува­лись багатолюдні хресні ходи до річ­ки. Крім ікон і церковних хорогв учасники цих процесій несли запалені «трійці» — три свічки, перевиті зіллям волошок, чебрецю та інших квіток. Акт водосвяття в багатьох місцевостях супроводжувався стріляниною з рушниць порожніми набоями. Одночасно у небо випускали голубів, попередньо прикрашаючи їх стрічками з кольорового паперу. Після Водохреща розпочинався новий весільний се­зон, який тривав до Великого посту. Це був час веселощів і до­звілля. Молодь збиралась на вечорниці, сім'ї влаштовували складчини та ходили один до одного в гості з метою наблизити весну. Зі святом Вас!!!
Протягом попередніх 24 років незалежна Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським/російським зразком
. Святкування за цим (пост)радянським зразком не відповідали історичній пам’яті українського народу і загальноєвропейським традиціям, призводили до ігнорування трагічних сторінок ІІ світової війни, закріплювали в свідомості культ війни. Результатом цього стало домінування історичних міфів, перманентне протистояння в суспільстві та посилення впливу Російської Федерації на громадське та політичне життя в Україні.

Завдяки Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Сьогодні 8 травня до цієї памятної дати в шкільній бібліотеці проведено огляд літератури " Зі сплаву мертвих і живих писалось імя Перемоги" Опубліковано Алла Продан о 00:24 Немає коментарів:

середа, 29 квітня 2015 р.

Вкладення
Кiлькiсть переглядiв: 632

Коментарi